Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης κήρυξε σήμερα σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας λόγω «ανωτέρας βίας» 11 κοιτάσματα πετρελαίου που εκμεταλλεύεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σε αυτή την περιοχή.
Ο προσδιορισμός που χρησιμοποίησε η NOC, η κατάσταση δηλαδή «ανωτέρας βίας», επιτρέπει...
την αποποίηση της ευθύνης της εταιρείας σε περίπτωση μη τήρησης συμβατικών υποχρεώσεών της για τις παραδόσεις πετρελαίου.
Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη Μπερναρντίνο Λεόν προειδοποίησε σήμερα ότι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος δεν θα «σταματήσουν με τίποτα» την προσπάθειά τους να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Λιβύη, ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο επείγων χαρακτήρας της έκκλησης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης να της προσφερθεί βοήθεια για την αντιμετώπισή τους.
Ο Λεόν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και οι στρατοί τους μάχονται για την εξουσία, τέσσερα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Οι ισλαμιστές έχουν ήδη ενισχύσει τα ερείσματά τους στη χώρα της βόρειας Αφρικής, εν μέσω του χάους που επικρατεί. Χθες Τρίτη έκαναν εφόδους σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και κατέλαβαν τουλάχιστον δύο, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που τις φρουρούσαν και πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα σταματήσουν με τίποτα την προσπάθειά τους να εκμεταλλευθούν τους υπάρχοντες πολιτικούς διχασμούς... προκειμένου να ενισχύσουν τη δική τους παρουσία και επιρροή στη Λιβύη», είπε ο Λεόν ενώπιον του 15μελούς ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στη Λιβύη.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των παρατηρητών του ΟΗΕ που επιβλέπουν την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων στη χώρα, οι αρχές της Λιβύης δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου ή τη ροή όπλων και χρειάζονται τη βοήθεια μιας διεθνούς ναυτικής δύναμης.
Η Λιβύη, με τη στήριξη της Αιγύπτου, έχει καλέσει το ΣΑ του ΟΗΕ να άρει το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση επιτρέπεται ήδη να εισάγει όπλα με την έγκριση μιας επιτροπής του Συμβουλίου που επιβλέπει την εφαρμογή του εμπάργκο, το οποίο είχε επιβληθεί το 2011.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη Ιμπραήμ Νταμπάσι δήλωσε ότι ο λιβυκός στρατός έχει υποβάλει ορισμένα σαφή και συγκεκριμένα αιτήματα ώστε η επιτροπή να εγκρίνει εξαιρέσεις.
«Τα αιτήματα αυτά σχετίζονται με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, ώστε να είμαστε σε θέση να επιτηρούμε την επικράτεια και τα σύνορα της Λιβύης και να αποτρέπουμε την παρείσφρηση τρομοκρατών σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, και επίσης ώστε να μπορεί να προστατεύει την περιουσία και τον πλούτο της χώρας», σημείωσε.
Οι μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές κλιμακώνονται, ακόμη και καθώς ο ΟΗΕ προετοιμάζεται να διοργανώσει νέες διαπραγματεύσεις, εντός της εβδομάδας, ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συμφωνηθεί εκεχειρία, να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να μπει η χώρα σε τροχιά προς την αποκατάσταση της σταθερότητας.
«Εάν οι ηγέτες της Λιβύης δεν ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, ο κίνδυνος για την εθνική ενότητα και την εδαφική κυριαρχία της χώρας τους θα είναι αληθινός και άμεσος», υπογράμμισε ο Λεόν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου