Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τι αλλάζει σε συνταξιοδοτικό-εργασιακά μετά τα μέτρα Βαρουφάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι αλλάζει σε συνταξιοδοτικό-εργασιακά μετά τα μέτρα Βαρουφάκη
Παρεμβάσεις  για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στον τραπεζικό κλάδο και στον δημόσιο τομέα, σταδιακή κατάργηση των «κοινωνικών πόρων», διασύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εσόδων καθώς και εξοικονόμηση πόρων μέσω των ενοποιήσεων των ταμείων και του περιορισμού των  παροχών -μαιμού  είναι τα βασικά μέτρα  που περιλαμβάνει η επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές  για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος. 

Την ίδια ώρα δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρωτοβουλία για αναστολή των προγραμματισμένων περικοπών στις συντάξεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παραλήφθηκε για λόγους τακτικής ή ότι η ρύθμιση θα προωθηθεί στη Βουλή με καθυστέρηση μετά την έγκριση του τετράμηνου προγράμματος.

Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σταδιακά τον κατώτατο μισθό με τρόπο που δε θα «ενοχλήσει» την ανταγωνιστικότητα και πάντα με τη συναίνεση των «θεσμών».

Το ερώτημα αν ορισμένα από τα μέτρα, όπως το μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, αποτελούν πιστή αντιγραφή των αντίστοιχων μέτρων  του email Χαρδούβελη δεν μπορεί να απαντηθεί καθώς ο όρος «εξάλειψη των κενών και των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κυρίως στις τράπεζες και στο δημόσιο τομέα  η οποία επιβαρύνει τα ταμεία» είναι γενικόλογος και ασαφής. 

Πάντως, στην παράλειψη κινήτρων θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες  καθώς και το κλείσιμο του «παράθυρου» που προβλέπεται στις μεταβατικές διατάξεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση των μητέρων και των παλαιότερων ασφαλισμένων. 

Συγκεκριμένα ,στο κείμενό του  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεσμεύεται ότι :

-Θα προχωρήσει στην ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων για την εξοικονόμηση δαπανών. Επίσης θα εξοικονομηθούν πόροι   μέσω διασταύρωσης στοιχείων εντός των αρμόδιων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι. 

- θα συνεχίσει την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ενίσχυαν τα ασφαλιστικά ταμεία 
• Θα καθιερώσει τη στενότερη σύνδεση  των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων. Το μέτρο λογικά αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς είχε εκφραστεί η σκέψη ,το ύψος των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ να καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύεται για τον εξορθολογισμό των παροχών,  την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους μεταξύ 50 και 65 ετών που είναι άνεργοι και δεν έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης , καθώς και για εφαρμογή ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Εργασιακές σχέσεις 

Την «θεσμική ομπρέλα» των διεθνών οργανισμών όπως ο ILO και ο ΟΟΣΑ προτάσσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τακτική που είχε ήδη εφαρμόσει και η πρώην ηγεσία του υπουργείου εργασίας .

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι θα ακολουθήσει  τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , γεγονός που θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις  αλλά θα τη δυσκολέψει στη διεκδίκηση για την αύξηση των κατώτατου μισθού καθώς όπως είναι γνωστό ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παρότι δραματικά συρρικνωμένος είναι υψηλότερος από το μισθό της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας .

Όπως σημειώνεται στο κείμενο , η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά σε μια νέα «έξυπνη» προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών που να εξισορροπεί τις ανάγκες για ευελιξία με δικαιοσύνη.

Δηλαδή , η αύξηση των ελάχιστων μισθών  θα γίνει σε βάθος χρόνου, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα . Επίσης το  χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για τον κατώτατο μισθό θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ILO και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τις συμβουλές από έναν νέο ανεξάρτητο φορέα σχετικά με το εάν οι αλλαγές σε μισθούς συνάδουν με την παραγωγικότητα και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκρίνεται από τους θεσμούς κάθε βήμα του υπουργείου εργασίας ,ανάλογα με τα οικονομικά μεγέθη ,όπως ακριβώς προέβλεπε και ο μηχανισμός καθορισμού κατωτάτου μισθού που είχε εμπνευστεί η Τρόικα.

-Για την καταπολέμηση της ανεργίας η  κυβέρνηση δεσμεύεται για την επέκταση του σημερινού προγράμματος προσωρινής απασχόλησης  σε συμφωνία με τους εταίρους. Όταν υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, προβλέπεται η επέκταση και βελτίωση των προγραμμάτων για την αγορά εργασίας, με στόχο την επικαιροποίηση των δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων. 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου