Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Μειωμένες δαπάνες και στροφή στα ομόλογα για τις πετρελαϊκές


Η ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο 5 δις. ευρώ που εξέδωσε η Total ίσως να βάλει στον πειρασμό και άλλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές να πράξουν το ίδιο, τονίζει η Fitch σε έκθεσή της για την πετρελαϊκή αγορά.

Ο οίκος σημειώνει ότι πολλές πετρελαϊκές μειώνουν τις δαπάνες τους ως αποτέλεσμα της μείωσης της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού, αλλά αναμένουν ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη και δεν επιθυμούν να περιορίσουν υπερβολικά τις επενδύσεις τους για να μην πληγούν βαθιά τα διάφορα σχέδια που προωθούν.

Επίσης, η Fitch αναφέρει ότι οι πετρελαϊκές θα πρέπει να εξισορροπήσουν τα αιτήματα των μετόχων τους για διατήρηση των μερισμάτων με την εξασθένιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Αναφορικά με την έκδοση υβριδικών ομολόγων, οι υψηλές τιμές των προηγουμένων ετών δεν προσέφεραν κανένα λόγο στις πετρελαϊκές για να το πράξουν. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2007-08, όταν ονόματα όπως η Shell προχώρησαν σε πιο ριψοκίνδυνες κινήσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους από τους οίκους αξιολόγησης.

Αυτή τη φορά, όμως, το χαμηλότοκο περιβάλλον έχει δημιουργήσει έντονη ζήτηση για αυτού του είδους τα ομόλογα. Η Total έλαβε προσφορές 20 δις. ευρώ, γεγονός ενδεικτικό.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου