Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Διπλό το ώφελος από ευρώ και πετρέλαιο για την ελληνική βιομηχανία

Διπλό το ώφελος από ευρώ και πετρέλαιο για την ελληνική βιομηχανία
Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, οι συνθήκες ευνοούν επιτέλους την ελληνική βιομηχανία χάρη στις διεθνείς εξελίξεις σε δύο τομείς: την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και την πτώση της τιμής του πετρελαίου και των παράγωγων προϊόντων του.   Κατά τον τρόπο αυτό, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών ενισχύεται ενώ μειώνεται και το κόστος παραγωγής τους. Το δολάριο βρέθηκε χαμηλότερα από το 1,19 σε σχέση με το ευρώ, με τους διεθνείς οίκους να προβλέπουν ακόμα και 1,16, 1,12 ή και 1,08, κάτι που σημαίνει de facto υποτίμηση που ξεπερνά το 25% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα πώλησης του 1,33 που είχε για τα προϊόντα της η Μότορ Οϊλ το 2014.

Στην ίδια κατεύθυνση ο όμιλος Μυτιληναίου απολαμβάνει διπλή ωφέλεια, καθώς, εκτός από την άνοδο του δολαρίου, κερδίζει και από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 25% που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη, το οποίο και ακολουθεί το πετρέλαιο. Το Αλουμίνιον της Ελλάδος εξασφαλίζει ευρύτερη εξαγωγική βάση σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας παρά την υποχώρηση που υπάρχει και στα συμβόλαια του αλουμινίου (LME), τα οποία ακολουθούν τη γενικότερη κάμψη των πρώτων υλών.

Αντίστοιχα, θετική εξέλιξη εμφανίζεται για τον όμιλο Τιτάν. Η τσιμεντοβιομηχανία, πέραν της ανάκαμψης που έχει στην αμερικανική αγορά, θα καταγράψει κέρδη και στην Αίγυπτο. Και αυτό για δύο λόγους: το αιγυπτιακό νόμισμα είναι συσχετιζόμενο με το δολάριο, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά και η παραγωγή στην εν λόγω αγορά το 2015, καθώς τη χρονιά που πέρασε μειώθηκε κατά 50% εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών. Οπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας, η χρήση στερεών καυσίμων θα επαναφέρει την παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στα απολεσθέντα επίπεδα καθώς η ζήτηση ανακάμπτει. Οσον αφορά στη δραστηριοποίησή της στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ζήτηση κινείται 50% υψηλότερα από τα επίπεδα των προηγούμενων ετών, καθώς η αγορά κατοικίας εδραιώνει ανοδική τάση, έχει όμως περιθώρια της τάξης του 30% για να φτάσει στα ανώτατα επίπεδα του παρελθόντος.  Ο όμιλος καλύπτει μόλις το 15% της συνολικής παραγωγής στην εγχώρια αγορά. Είναι σαφές ότι η εξαγόμενη παραγωγή με τις τρέχουσες ισοτιμίες ανεβάζει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους.

Ο όμιλος με τις υψηλότερες εξαγωγές -2 δισ. ευρώ- σε ετήσια βάση, αυτός της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενισχύει σημαντικά τη θέση του μετά τις δυσκολίες του παρελθόντος. Οι βιομηχανίες του είναι κατεξοχήν εξαγωγικές, με αιχμή την ΕΛΒΑΛ, τη ΧΑΛΚΟΡ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τη ΣΙΔΕΝΟΡ, που ανεβάζουν στο 85% τις πωλήσεις που κατευθύνονται εκτός Ελλάδας. Διαθέτοντας καινοτόμα προϊόντα και εξάγοντας πάνω από το 75% των πωλήσεων, η FlexoPack εμφανίζεται κατεξοχήν ευνοημένη επειδή οι πωλήσεις της είναι κυρίως σε δολάριο. Η βιομηχανία, πέραν των κερδών που καρπώνεται τώρα μετά την επένδυση στην Πολωνία, εμφανίζει μικρό δανεισμό και είναι σίγουρα η εταιρεία-υπόδειγμα που θα ήθελαν οι Γερμανοί για την ελληνική παραγωγή. Το χαμηλό πετρέλαιο ευνοεί επίσης τη ΔΕΗ, που παίρνει έτσι μια ακόμα ανάσα στα λειτουργικά της κόστη.

Το Grexit

Το σενάριο του Grexit επανήλθε δημιουργώντας αναστάτωση και αβεβαιότητα, χωρίς όμως να συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες. Παρά ταύτα, αξίζει να δούμε τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές βιομηχανίες.
Ο Τιτάν εμφανίζεται ισχυρός, παρά το γεγονός ότι τα δάνειά του σε ποσό 500 εκατ. ευρώ είναι ομολογιακά σε ευρώ και άρα σε μια έξοδο δεν μπορούν να μετατραπούν. Και αυτό γιατί εισπράττει κυρίως σε δολάρια, ενώ η εσωτερική του έκθεση είναι μόλις στο 15%.
 Ο Μυτιληναίος είναι ο κατεξοχήν ωφελημένος γιατί εισπράττει σε δολάριο το αλουμίνιο, θα παράγει με κόστη δραχμής, ενώ τα μειούμενα δάνεια είναι σε ελληνικές τράπεζες.
 Η Μότορ Οϊλ εξάγει το 80% και το 20% απευθύνεται σε ένα ελεγχόμενο δίκτυο πρατηρίων που μπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα το οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ θα έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους παραγωγής



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου