Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Βουτιά 4,7% για το αργό


Νέα βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το αργό να διολισθαίνει κάτω και από τα 46 δολ. για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν έξι ετών μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών από δύο τράπεζες και τις απαισιόδοξες δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα πρίγκιπα Alwaleed bin Talal.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 2,29 δολ. ή 4,7% στα 46,07 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Απρίλιο του 2009. Στα χαμηλά της ημέρας το συμβόλαιο διολίσθησε στα 45,90 δολ.

Τα συμβόλαια του αργού χάνουν πάνω από 57% από το υψηλό που σημείωσαν τον Ιούνιο του 2014 στα 107,26 δολ. το βαρέλι. 

Το αργό Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,68 δολ. ή 5,4% κλείνοντας στα 47,43 δολ. το βαρέλι, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

Παρελθόν το επίπεδο των $100 για το πετρέλαιο

Η ραγδαία πτώση των τιμών του αργού ακολούθησε τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα πρίγκιπα Alwaleed bin Talal ότι το επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι στο πετρέλαιο δεν θα ξεπεραστεί ξανά στο μέλλον.

“Εφόσον η προσφορά μείνει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα και η ζήτηση παραμείνει αδύναμη, καλύτερα να το πιστέψετε [η τιμή του πετρελαίου] θα υποχωρήσει και άλλο. Ωστόσο, εάν ένα μέρος της προσφοράς αφαιρεθεί από την αγορά και υπάρξει κάποια αύξηση της ζήτησης, οι τιμές ενδεχομένως να αυξηθούν. Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναδούμε τα 100 δολ. ξανά”, δήλωσε ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Maria Bartiromo στο Fox Business News όπως μεταδίδει το MarketWatch.

“Είχα πει πριν από ένα χρόνο [ότι] η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. είναι τεχνική”, δήλωσε ο Alwaleed. “Δεν είναι σωστή”. 

Το πετρέλαιο – το οποίο ήδη σημείωνε βουτιά μετά τις απαισιόδοξες προβλέψεις δύο μεγάλων τραπεζών για την πορεία των τιμών αυτό το έτος – σημειώνει αυτή την ώρα βουτιά άνω του 4,5% στα 46,20 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στη συνέντευξη ο Alwaleed δηλώνει ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί αιφνιδιάστηκαν από τη ραγδαία πτώση των τιμών. Σημειώνει ωστόσο, ότι η άρνηση να εξεταστεί μείωση των επιπέδων παραγωγής είναι έξυπνη στρατηγική με στόχο να διατηρηθεί το μερίδιο στην αγορά.

“Η απόφαση να μην μειωθεί η παραγωγή ήταν συνετή, έξυπνη και πονηρή”, αναφέρει. “Αυτό γιατί αν η Σαουδική Αραβία μειώσει την παραγωγή της κατά 1 ή 2 εκατ. βαρέλια αυτά τα 1 ή 2 εκατ. θα πρέπει να παραχθούν από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει δύο αρνητικά, λιγότερη πετρέλαιο που θα παράγεται και χαμηλότερες τιμές. Έτσι, τουλάχιστον χτυπιέσαι μόνο από μια γωνία, που είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου αλλά όχι η μείωση της παραγωγής”.

Goldman Sachs: Ισχυρή υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το πετρέλαιο

Μια «αργή» ανάκαμψη βλέπει πλέον η Goldman Sachs για την αγορά του αργού πετρελαίου, με την τιμή των 70 δολαρίων ανά βαρέλι να θεωρείται το νέο φυσιολογικό επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, οι αναλυτές της Goldman Sachs, επικαλούμενοι τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων, υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το Nymex ή αλλιώς WTI) το 2015 στα 47,15 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από τα 73,75 δολάρια προηγουμένως. Για το 2016, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 65 δολάρια, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για 80 δολάρια το βαρέλι.

Για το τρέχον τρίμηνο, η Goldman τοποθετεί την τιμή στα 46 δολάρια ανά βαρέλι, από τα 75 δολάρια.

Όσον αφορά στο Brent, για το 2015 η τιμή αναμένεται να φτάσει στα 50,40 δολάρια το βαρέλι, από την προηγούμενη εκτίμηση για 83,75 δολάρια, ενώ για το 2016 στα 70 δολάρια από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Για το τρέχον τρίμηνο, η Goldman Sachs αναμένει να «δει» το Brent στα 47 δολάρια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 85 δολάρια το βαρέλι.

Υποβάθμιση και από τη Societe Generale

Η Societe Generale, επίσης, προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την τιμή του αργού πετρελαίου και αναμένει το αργό Brent στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2015, μειωμένο κατά 15 δολάρια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Για το Nymex WTI, εκτιμά πως θα υποχωρήσει κατά 14 δολάρια στα 51 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου