Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πως αλλάζουν οι ισορροπίες με το αργό στα 40-50 δολάρια


Η μεγαλύτερη πτώση των του πετρελαίου από το 2008 προκαλεί μεγάλες αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και των βιομηχανικών ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως επισημαίνει το Bloomberg σε άρθρο του.
«Η τιμή του πετρελαίου είναι το μεγάλο συμβάν του 2015» δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών στο Harvard, Kenneth Rogoff. «Eίναι ένα σοκ που συμβαίνει μια φορά κάθε εικοσιπέντε χρόνια και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις» προειδοποίησε ο ίδιος.
Η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Ευρώπη και στην Ασία και το ισχυρότερο δολάριο σπρώχνουν την τιμή του αργού σε χαμηλό πεντέμισι ετών. Σύμφωνα με τον Rob Haworth, investment strategist στην U.S. Bank Wealth Management, μια πτώση κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα 39 δολάρια το βαρέλι, τότε μπορούμε να το δούμε να πέφτει ως και τα 30 δολάρια, υποστήριξε ο Walter Zimmerman, επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της United-ICAP με έδρα το Νιού Τζέρσεϊ.
«Το που θα σταματήσει η βουτιά θα βασιστεί σε συναισθηματικές αποφάσεις. Οπότε δεν θα έχει να κάνει με στοιχεία για την προσφορά και ζήτηση» τόνισε ο ίδιος.
Με βάση ανάλυση της Oxford Economics, αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από το φράγμα των 40 δολαρίων, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι Φιλιππίνες. Ο θετικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5% τα επόμενα δύο χρόνια.
Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομικών, το Χονγκ Κονγκ θα είναι ο μεγαλύτερος νικητής, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο αρνητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ της Ρωσίας θα είναι πάνω από 3,5% τα δύο επόμενα χρόνια.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου