Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Τιμές 2008 για πετρέλαιο-βενζίνη, πάνω οι πωλήσεις κατά 15%


Σε τιμές προ κρίσης βρίσκουν πλέον το πετρέλαιο οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Χωρίς να συνυπολογίζεται η νέα χθεσινή βουτιά του πετρελαίου, όπου και το μπρέντ «έσπασε» το φράγμα των 50 δολαρίων, οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται στα 88-90 λεπτά για το θέρμανσης, ενώ με το επίδομα πέφτουν στα 52-54 λεπτά.
Τόση ήταν η τιμή του θέρμανσης στα τέλη 2008-αρχές 2009, πριν την έναρξη της κρίσης, και πριν αρχίσουν οι απανωτές αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Όποιος μάλιστα δοκιμάσει να ψάξει λίγο περισσότερο το πρατήριο απ’ όπου θα προμηθευτεί πετρέλαιο, θα διαπιστώσει ότι μπορεί να βρει και υπερβολικά χαμηλές τιμές ακόμη και κάτω από 83 λεπτά.
Στην πράξη, αν ο αγοραστής είναι δικαιούχος επιδόματος, μπορεί αυτή τη στιγμή να γεμίσει τη δεξαμενή του με τα μισά χρήματα από πέρυσι, περίπου 550 ευρώ, όταν πέρυσι χρειαζόταν 900 ευρώ.
Σαν αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών και της παγωνιάς οι παραγγελίες για πετρέλαιο «ζεσταίνονται» και οι πωλήσεις καταγράφουν αύξηση τουλάχιστον 15% από πέρυσι. Τα νέα πάντως για τους καταναλωτές είναι καλά. Ενδείξεις ότι η βουτιά φτάνει στο τέλος της δεν υπάρχουν, όλοι μιλούν για «ελεύθερη πτώση», ενώ η Bank of America προέβλεψε σε χθεσινή της έκθεση ότι το μπρέντ θα φτάσει στα 40 δολάρια και η ποικιλία West Texas κάτω από τα 35 δολάρια.
Όσο για τις τιμές της αμόλυβδης έχουν και αυτές επιστρέψει εκεί που ήταν το 2008, δηλαδή κυμαίνονται στα 1,35-1,36 ευρώ, με τις φθηνότερες να πέφτουν ακόμη και κάτω από 1,30 ευρώ. Μπορεί επομένως να αναλογιστεί κανείς πόσο χαμηλότερες θα ήταν οι τιμές αν μειωνόταν και ο ΕΦΚ, ο υψηλότερος σήμερα στην Ευρώπη.
Μείωση αναμένεται να δουν τα νοικοκυριά από το Φεβρουάριο-Μάρτιο και στα τιμολόγια φυσικού αερίου, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι Εταιρείες Παροχής Αερίου θα καθορίσουν τις νέες μειωμένες τιμές τους. Το υπ. ΠΕΚΑ έχει προαναγγείλει μείωση 5% στην τιμή του αερίου τον Ιανουάριο και συνολικά 14% ως το Μάρτιο.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ. σε μια μικρή πολυκατοικία (ισχύς λέβητα 140.000 kcal/h) και που σήμερα για 450 κυβικά κατανάλωση τον χειμώνα θα πλήρωνε φέτος για όλη τη σεζόν 360 ευρώ, από του χρόνου θα δει το κόστος του να μειώνεται κάτω από τα 300 ευρώ. Αν το ίδιο διαμέρισμα βρίσκεται σε μεγαλύτερη πολυκατοικία (με ισχύ λέβητα 200.000 kcal/h) και με ετήσια κατανάλωση 670 κυβικά μέτρα πληρώνει 530 ευρώ, του χρόνου θα καταβάλλει  περίπου 420 ευρώ.
Κρατούν οι τιμές στα καυσόξυλα
Αυτές που περιέργως «κρατούν» είναι οι τιμές στα καυσόξυλα. Παρ’ ότι λογικά θα έπρεπε να υποχωρήσουν ώστε να ανταγωνιστούν το φθηνό πετρέλαιο, διατηρούνται στα επίπεδα που ήταν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες. Έτσι, στην Αττική ένα κυβικό δρυ ή οξιάς κοστίζει μεταξύ 80 και 110 ευρώ. Η αιτιολογία όσων διαθέτουν καυσόξυλα είναι η «υψηλή ζήτηση της εποχής, και ότι οι προμηθευτές δεν έχουν ρίξει τις τιμές σε σχέση με το Σεπτέμβριο, άρα και εκείνοι τις έχουν κρατήσει υψηλά».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου