Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Φόβοι για κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα


Δύσκολες ώρες περνούν οι πετρελαϊκές που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς φοβούνται κατάρρευση της παραγωγής εφόσον οι τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.
Οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής της ένωσης ανεξάρτητων παραγωγών, Brindex, Ρόμπιν Άλλαν, προκάλεσαν σοκ στη Βρετανία.
Ο κλάδος είναι στο χείλος της κατάρρευσης, είχε πει σε δηλώσεις του στο BBC. Σχεδόν κανένα από τα νέα projects στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι κερδοφόρο με τιμές κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, είχε υπογραμμίσει.
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βρετανία μειώνεται με σταθερό ρυθμό από το 1999, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε το 2013, χρονιά κατά την οποία οι επενδύσεις ανήλθαν σε επίπεδο - ρεκόρ.
Στον κλάδο, όλοι προσδοκούσαν ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις επιπτώσεις από την αναπόφευκτη μείωση της παραγωγής, καθώς τα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα σταδιακά εξαντλούνται.
Ωστόσο, πλέον αυτές οι προσδοκίες έχουν γίνει στάχτη. Καθώς μάλιστα η μέση τιμή στην οποία είναι κερδοφόρα τα περισσότερα projects είναι τα 63 δολάρια το βαρέλι, η μεγάλη μείωση των δαπανών είναι η μοναδική επιλογή που έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου