Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΗΠΑ: Η κατάρα του να είσαι πρώτος στην παραγωγή πετρελαίου

 ΗΠΑ: Η κατάρα του να είσαι πρώτος στην παραγωγή πετρελαίου
Το bear market στο πετρέλαιο κάνει τους αναλυτές να επανεκτιμήσουν την εκτίναξη του σχιστολιθικού πετρελαίου μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης.

Η τιμή του πετρελαίου έπεσε στα 79,78  δολάρια το βαρέλι στις 16 Οκτωβρίου, στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2012. Σ' αυτό το επίπεδο το1/3 της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου θα είναι ασύμφορη, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές στο Sanford C. Bernstein & Co.

Το σχιστολιθικό πετρέλαιο αποτελεί το 55% της αμερικανικής παραγωγής σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει για τον Νοέμβριο ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου και θα γίνουν το 2015 η πρώτη δύναμη σε παραγωγή πετρελαίου. 

Κάθε βραδύτερη αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα ταρακουνήσει τις αντιλήψεις για την παγκόσμια αγορά, αναφέρει ο Vikas Dwivedi, οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Macquarie .

"Οι τιμές του πετρελαίου θα αλλάξουν το τρόπο που σκέφτεται κάποιος για το πετρέλαιο", αναφέρει.

Σύμφωνα με την ενεργειακή αρχή των ΗΠΑ η καθημερινή παραγωγή προσέθεσε  944.000 βαρέλια πέρσι, φτάνοντας σε υψηλό 29ετών των 8,95 εκατ. βαρελιών για τον μήνα Οκτώβριο.

Δραστική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί η παραγωγή πετρελαίου από γεωτρήσεις σχιστόλιθου μειώνεται περισσότερο από 80% σε τέσσερα χρόνια, τρεις φορές πιο γρήγορα από τις συμβατικές γεωτρήσεις.

Οι νέες γεωτρήσεις πρέπει να παράγουν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να κρατηθεί σταθερή η παραγωγή, αναφέρει ο Dwivedi.

Στα 80 δολάρια το βαρέλι, η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 5%, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 12%, σύμφωνα με την ITG .

Στα 75 δολάρια το βαρέλι, η αύξηση θα σήμαινε πτώση 56% στα 500.000 βαρέλια την ημέρα, αναφέρει ο Dwivedi. Στα 70 δολάρια το βαρέλι η αύξηση της παραγωγής θα πέσει στο μηδέν.

Για την Bakken, η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι, σημαίνει πιθανή πτώση την παραγωγής κατά 28% στα 800.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, από τα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σημειώνει ο Philip Verleger οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Gerald Ford και υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης του Jimmy Carter.

"Η παραγωγή θα πέσει αν πέσουν οι  τιμές και θα στερέψουν τα χρήματα που χρησιμοποιούν οι εταιρείας για νέες γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα μείωση των γεωτρήσεων", σημειώνει ο Verleger.

Το αργό έχει πέσει 22% από τις 20 Ιουνίου.

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι αρκετή για να βάλει ταβάνι στην τιμή του πετρελαίου τα 90 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή μπορεί να πέφτει έως και τα 70 δολάρια το βαρέλι, σημείωνε ο Eric Lee, στρατηγικός αναλυτής για θέματα πετρελαίου στην Citigroup.

Υπάρχει κίνδυνος η τιμή να πέσει στα 75 δολάρια το βαρέλι, πριν την προλάβει η αύξηση της ζήτησης που αναμένεται το 2015 τονίζουν αναλυτές της Bank of America Corp, με τον μέσο όρο της τιμής να προβλέπεται για το τέταρτο τρίμηνο στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι, αφού στις μέρες μας κατέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό short θέσεων στο αργό, εδώ και 22 μήνες.

Σημαντικό είναι πόσες εταιρείες έχουν κλειδώσει συμφωνίες σε υψηλότερα συμβόλαια, αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου