Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ANAKOIΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


                                               
                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Τετάρτη 17.09.14 πραγματοποιήθηκε έκτατο Δ.Σ. με θέμα την καταγγελία του ασφαλιστικού προγράμματος από την Groupama. Έγινε παρουσίαση από ειδικό αναλογιστή χρηματοοικονομικό σύμβουλο για το υπάρχον Συμβόλαιο, την σημερινή κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά, την νομοθεσία και τους θεμιτούς τρόπους για την διατήρηση του Συμβολαίου.  Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι η Εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό περιμένοντας και την δική μας απόφαση.

Σαν ΣΚΕΕΠ συμφωνούμε να προχωρήσουμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εύρεση νέας ασφαλιστικής Εταιρείας, αφού και από τον Εργοδότη διασφαλίζονται οι σημερινοί όροι του Συμβολαίου, διερευνώντας την φερεγγυότητα της νέας Εταιρείας και επιδιώκοντας την πιο συμφέρουσα προσφορά ως προς το εγγυημένο επιτόκιο και τα διαχειριστικά έξοδα, με την παροχή βοήθειας από εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Τέλος, προτείναμε να υπάρξει αίτημα προς την Διοίκηση για ισόποση ποσοστιαία κάλυψη – εάν προκύψει τυχόν διαφορά από συμφωνία σε δυσμενέστερο εγγυημένο επιτόκιο από το σημερινό – των ασφαλισμένων μετά από το 1993, που ήδη υφίστανται διαφορετική αντιμετώπιση στο Συμβόλαιο. Διευκρινίζουμε ότι αυτό το ζήτημα μόνο ως δίκαιο αίτημα μπορεί να τεθεί προς τον Εργοδότη αλλά η λογική της απαίτησης από το Συνδικάτο ως ευκαιρία χάθηκε στην προηγούμενη αλλαγή του Συμβολαίου που αφορούσε τις οικειοθελείς και τότε ωφελήθηκε ο Εργοδότης.

Στο σκέλος της ουσίας του Συμβολαίου σταθήκαμε και θα σταθούμε σε όλη του την εξέλιξη με την υπευθυνότητα που μας χαρακτηρίζει και όχι με τυχοδιωκτισμούς και πράξεις που θα βλάπτουν τους εργαζόμενους όπως έπραξαν οι σημερινοί διοικούντες του ΠΣΕΕΠ κατά το παρελθόν, καταγγέλλοντας αυτό που σήμερα υποστηρίζουν.

Όμως το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο την συζήτηση ήταν η απόκρυψη κατά 3 μήνες περίπου ώστε να έρθει σε γνώση του Δ.Σ. η καταγγελία του Συμβολαίου. Ένα θέμα που είναι επαναλαμβανόμενο πλέον από τον συγκεκριμένο Πρόεδρο του Σωματείου μας και των συνεταίρων του. Προσπάθησε να μας πείσει για άλλη μια φορά ότι έγινε γνώστης της καταγγελίας από τις 30.6.14 μόλις στις 15.9.14, πράγμα για εμάς είναι αδιανόητο αφού είμαστε πεπεισμένοι για το βεβαρημένο παρελθόν του συγκεκριμένου Προέδρου. Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα στο παρελθόν διεκόπη Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ για να μιλήσουμε τάχα με τους νομικούς και να κάνουμε μήνυση στην Εταιρεία αφού αυτή προέβη μονομερώς σε αλλαγή όρων του Συμβολαίου και ως γνωστόν βέβαια μετά τη διακοπή ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι είχε συμφωνήσει στην αλλαγή των όρων χωρίς να υπολογίσει κανέναν (βλέπε οικειοθελείς – Groupama).  Πιστεύουμε ότι όχι μόνο ψυχανεμιζόταν όπως δήλωσε αλλά ήξερε από τη πρώτη στιγμή τα πάντα.

Οι λόγοι βέβαια είναι σαφείς σε όλους.  Έπρεπε να μοιραστούν χρήματα στους εργαζόμενους με ένα καλό ''deal'' για να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα συμφωνηθέντα Οργανογράμματα μεταξύ Εργοδότη και Προέδρου. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ανακοινωνόταν τότε η καταγγελία του Συμβολαίου από την Groupama!!!    Ένας ακόμη λόγος έχει να κάνει με την λογική που όλο και περισσότερο ακούμε, του Επαγγελματικού Ταμείου (να γίνει πιο ελκυστικό;;;).

Στην περίπτωση όμως που υποθέσουμε ότι ο Πρόεδρος λέει για μια φορά την αλήθεια, τότε όφειλε για ένα τέτοιο θέμα που αφορά χρήματα των εργαζομένων να αντιδράσει δυναμικά και να προβεί στις δέουσες συνδικαλιστικές πράξεις ενάντια στην στάση του Εργοδότη που το απέκρυψε απαξιώνοντας το Συνδικάτο και κατ΄ επέκταση τους εργαζόμενους.  Όταν του τέθηκε ότι για να γίνεις πειστικός αυτό πρέπει να κάνεις, η απάντηση του βέβαια ήταν παροιμιώδης ''θα διαμαρτυρηθεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Πρόεδρο της Εταιρείας'', συνεχίζοντας το προφίλ απέναντι στην Εταιρεία που εγκαινίασε με το Δελτίο Τύπου για τις συνδικαλιστικές διώξεις, ότι πάντα φταίει κάποιος ''κακός διευθυντής'' και όχι οι πολιτικές της Εταιρείας συνολικά. Αλλά τότε πώς θα ήταν αρεστός;;

Πλέον ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει της ευθύνες του για ότι συμβαίνει σήμερα στο Σωματείο μας. Ο χρόνος που απέμεινε για τις λύσεις του θέματος του ασφαλιστικού δυστυχώς εξ υπαιτιότητας όλων των ανωτέρω από έξι μήνες συρρικνώθηκε σε τρεις.

Εμείς θα γίνουμε σκιά όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, παραμένοντας πιστοί στις θέσεις μας ότι :

α)  Το πρόγραμμα πρέπει να διατηρηθεί με τους σημερινούς όρους που το διέπουν,

β) Το πρόγραμμα να αντιμετωπισθεί από όλους μας ως το πιθανά μοναδικό οικονομικό ''αποκούμπι'' μας για την συνταξιοδότηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου