Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Λιβύη: Έκλεισε Διυλιστήριο και Μεγάλο Πετρελαϊκό Πεδίο Λόγω Συγκρούσεων Ανάμεσα σε Ένοπλες Ομάδες


Έκλεισε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ζαουίγια της Λιβύης μετά την καταστροφή των αποθηκευτικών του χώρων λόγω συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες, ανακοίνωσε εχθές, Πέμπτη, το Υπουργείο Πετρελαίου της Λιβύης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Επίσης έκλεισε και το πεδίο Ελ Σαράρα, το οποίο τροφοδοτεί με ποσότητες αργού το διυλιστήριο, το οποίο είχε μέση παραγωγή 120.000 βαρελιών ημερησίως, πρόσθεσε ο επικεφαλής του τμήματος επιθεώρησης και μετρήσεων του Υπουργείου, Ιμπραχίμ αλ-Αγουάμι.
Το στέλεχος του Υπουργείου Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε άγνοια ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας του διυλιστηρίου και του πετρελαϊκού πεδίου.
Το κλείσιμο του διυλιστηρίου στην Ζαουίγια αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση της χώρας, καθώς από αυτό προέρχονταν οι προμήθειες σε πετρελαιοειδή τόσο της πρωτεύουσας, Τρίπολης, όσο και ολόκληρου του δυτικού τμήματος της χώρας.
Επιπλέον, η παύση εργασιών στο πεδίο Ελ Σαράρα θα μειώσει τη λιβυκή παραγωγή αργού κατά 670.000 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που η συνολική παραγωγή της κρατικής National Oil Corp φτάνει, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, στα 870.000 βαρέλια ημερησίως. Δεν έχουν υπάρξει νεώτερα στοιχεία σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης.
Οι μάχες στην πόλη Ζαουίγια της Δυτικής Λιβύης ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες μετά από ρίψη ενός τουλάχιστον πυραύλου, ο οποίος έπληξε την δεξαμενή αποθήκευσης προϊόντων διύλισης που συνδέει το διυλιστήριο με το πεδίο Ελ Σαράρα.
Ένοπλη ομάδα από την Μισράτα το οποίο κατέλαβε την πρωτεύουσα Τρίπολη τον Αύγουστο επιχειρεί εδώ και δύο εβδομάδες να κυριαρχήσει στην περιοχή δυτικά της πόλης, η οποία κατέχεται από την αντίπαλη ομάδα της Ουαρσεφάνα.
Το κλείσιμο του διυλιστηρίου της Ζαουίγια και του πεδίου Ελ Σαράρα έρχονται μόλις δύο μήνες μετά το εκ νέου άνοιγμα λιμανιών εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, στα ανατολικά της χώρας, τα οποία είχαν μπλοκαριστεί από ένοπλη ομάδα που απαιτούσε περιφερειακή αυτονομία.
Η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα προκαλεί φόβους για μετατροπή της Λιβύης σε «Σομαλία της Μεσογείου» μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, καθώς επικρατεί διαρκείς εμφύλιος ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ένοπλες ομάδες.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου