Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

«Ασυμβίβαστο» στην Κομισιόν: Μεγαλομέτοχος και Πρώην Πρόεδρος Πετρελαϊκών ο Νέος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, θα αναγκαστεί να πουλήσει τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών που έχει στην κατοχή του, των οποίων, μάλιστα, στο παρελθόν είχε υπάρξει πρόεδρος. Ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «ασυμβίβαστο», ενώ θεωρούν ότι τόσο η εκλογή του, όσο και η συγχώνευση του χαρτοφυλακίου της ενέργειας με την κλιματική αλλαγή θα στείλουν «λάθος μήνυμα».
Οι αιτιάσεις των ευρωβουλευτών για την καταλληλότητα του πρώην υπουργού Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας ξεκίνησαν μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τον υποψήφιο επίτροπο να εγκαταλείψει τις μετοχές του στις πετρελαϊκές Ducor SL και Petrologis Canarias SL, πριν το Ευρωκοινοβούλιο δώσει την τελική του έγκριση στο τέλος του μήνα.
Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Γιο Λάινεν, δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι ο Κανιέτε θα περάσει επιτυχώς τις ακροάσεις από την Ευρωβουλή, η οποία έχει την εξουσία να αναπέμψει τους προταθέντες Επιτρόπους στον Γιούνκερ.
Σε δήλωση «πόθεν έσχες» προς το Ευρωκοινοβούλιο, ο Ισπανός πρώην υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι κατέχει μετοχές στις δύο πετρελαϊκές, την Ducor SL και την Petrologis Canarias SL, ενώ εργάζεται και ως δικηγόρος. Η τρέχουσα αξία των μετοχών του είναι άγνωστη, ωστόσο ο ίδιος ο Κανιέτε σε ανάλογη δήλωσή του προς την ισπανική κυβέρνηση το 2011 την είχε υπολογίσει στα 326.000 ευρώ. Το γραφείο αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις του Guardian.
«Ένας Επιτρόπος οφείλει να είναι ανεξάρτητος από ειδικά συμφέροντα και, κατά τη γνώμη μου, είναι υποχρεωτικό να εγκαταλείψει τις οποιεσδήποτε μετοχές έχει σε πετρελαϊκές αν θέλει να εκπληρώσει τα καθήκοντά του απαλλαγμένος από κάθε αντικρουόμενο συμφέρον», τονίζει ο Λάινεν. «Δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από εμπορικά η προσωπικά συμφέροντα», προσθέτει.
Ο Ισπανός πρώην υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, και στενός πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ραχόι, διετέλεσε πρόεδρος και των δύο πετρελαϊκών στις οποίες έχει μετοχές, πριν αποχωρήσει το 2012. Ο κουνιάδος του, Μιγκέλ Ντομέκ Σόλις, είναι σήμερα διευθυντής και στις δύο εταιρείες, ενώ ο γιος του τελευταίου είναι μέλος στο ΔΣ της Ducar.
Η επιλογή του Κανιέτε για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής εξέπληξε όσους είχαν υπ όψιν τους τη δέσμευση Γιούνκερ, ότι η νέα Κομισιόν θα αποτελείτο κατά 40% από γυναίκες, καθώς ο Ισπανός πρώην υπουργός είχε στο παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις με τα σεξιστικά του σχόλια.
Σε τηλεοπτική «μονομαχία» με γυναίκα ανθυποψήφιό του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, νωρίτερα φέτος, ο Κανιέτε δήλωσε ότι: «Τι να συμμετέχεις σε ντημπέητ με γυναίκα είναι περίπλοκη υπόθεση, γιατί η επίδειξη διανοητικής ανωτερότητας θα μπορούσε να εκληφθεί ως σεξιστική».
Ωστόσο, αυτό στο οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί η Ευωβουλή κατά την εξέταση της υποψηφιότητάς του θα είναι είναι η σχέση του με την πετρελαϊκή βιομηχανία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού στην Ισπανία – που αποτελούσε ήδη ασυμβίβαστο.
«Θα τον ρωτήσουμε, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, για την δέσμευσή του στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και για την προσωπική και πολιτική του ακεραιότητα, και αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», τόνισε ο Λάινεν μιλώντας στον Guardian. «Το Κοινοβούλιο έχει απορρίψει διάφορους υποψηφίους στο παρελθόν, συνεπώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα γίνει τελικά Επίτροπος», προσθέτει.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, μαζί με άλλους 25 από όλα τα κόμματα, απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στον Γιούνκερ διαμαρτυρόμενος για την αναμενόμενη συγχώνευση του χαρτοφυλακίου της ενέργειας με αυτό της κλιματικής αλλαγής. Η θέση του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής είχε θεσπιστεί μετά τις ευρωεκλογές του 2010 ώστε να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ για το 2020.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους, «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας για το κλίμα, να δίνουμε το αντίθετο μήνυμα μη διορίζοντας ξεχωριστό Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου