Περισσότερα από 150 δισ. ευρώ (85% του ΑΕΠ) ως κρατικά έσοδα μπορεί να έχει η Ελλάδα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογοναθράκων τα επόμενα 30 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η ανάλυση της ελβετικής τράπεζας Mirabaud -την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα το «business stories»- παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τους ισχυρισμούς της (σεισμικές έρευνες της νορβηγικής PGS).
Η έρευνα έχει τίτλο «Ηidden oil potential in Greece» (Οι δυνατότητες του κρυμμένου πετρελαίου στην Ελλάδα) και περιλαμβάνει αποκαλυπτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση: «Παρόλο που οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες αποδεδειγμένων κοιτασμάτων φτάνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (30 mln boe), πρόσφατες σεισμικές έρευνες από τη νορβηγική εταιρεία PGS έδειξαν ότι τα συνολικά αποθέματα μπορούν να ξεπεράσουν τα 22 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα και τα 4 δισ. βαρέλια στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να φέρει περισσότερα από 150 δισ. έσοδα για τα επόμενα 30 χρόνια», επισημαίνει η έκθεση.
Η σημερινή ενεργειακή εικόνα
Το πετρέλαιο αποτελεί την κυρίαρχη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής ενεργειακής προσφοράς, σύμφωνα με τη Μirabaud. Σήμερα η χώρα διαθέτει μια περιορισμένη παραγωγή πετρελαίου 2.000 βαρελιών την ημέρα από τον μοναδικό ελληνικό παραγωγό, την Energean Oil & Gas. Η δε σημερινή παραγωγή του αργού πετρελαίου πραγματοποιείται στο κοίτασμα του Πρίνου στη θάλασσα του Βόρειου Αιγαίου. Εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής, η χώρα εξαρτάται ολοκληρωτικά από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Ετσι, περίπου 33% του πετρελαίου εισάγεται από τη Ρωσία, 17% από τη Σαουδική Αραβία και 13% από τη Λιβύη.
H Ελλάδα ξόδεψε 15,6 δισ. ευρώ για να αγοράσει ξένο πετρέλαιο, δηλαδή το 8,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
Δύο εταιρείες πραγματοποιούν τη διύλιση στην Ελλάδα: τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil. Τα 4 διυλιστήρια διαθέτουν συνολική παραγωγική δυναμικότητα 490.000 βαρελιών την ημέρα - εξ αυτών τα 2/3 ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια. Το 2012 τα 4 διυλιστήρια επεξεργάστηκαν πάνω από 22 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου, με συνολική δυναμικότητα αξιοποίησης (utilisation) τουλάχιστον 85%. Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς, ο πρώτος -προς τα Σκόπια- ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, έχοντας δυναμικότητα 50.000 βαρελιών την ημέρα (50 kbd). O δεύτερος αγωγός έχει δυναμικότητα 42.000 βαρελιών ημερησίως και συνδέει το διυλιστήριο του Ασπροπύργου με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Αποθέματα - νομικό πλαίσιο
Η Mirabaud τονίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναθεώρησε το νομικό πλαίσιο με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης από ηγέτιδες χώρες, όπως η Δανία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αρχική περίοδος εκμετάλλευσης είναι 25 χρόνια, με πιθανή επέκταση σε 2x5 χρόνια κάτω από συγκεκριμένους όρους. Η περιοχή εξερεύνησης ορίστηκε σε 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να επεκταθεί σε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα, επίσης, δημιουργεί ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για τις πετρελαϊκές εταιρείες μειώνοντας τον φόρο σε 25% από 40% ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες εξόρυξης. Σύμφωνα με τη Mirabaud, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμοστεί ο φόρος. Το Ελληνικό Δημόσιο, επίσης, επανίδρυσε την Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε∆ΕΥ Α.Ε.) το 2011. Αυτή είναι υπεύθυνη να οργανώσει και να εκτελέσει όλες τους διαγωνισμούς εξόρυξης και παραγωγής, να επιλέξει τους νικητές και να συνάψει συμφωνίες ως εκπρόσωπος του Δημοσίου.
Ενα από τα σημαντικά στοιχεία της έκθεσης της Mirabaud είναι οι αναφορές στα κοιτάσματα. Σε ό,τι αφορά τον Πρίνο (Energean Oil), αναφέρει ότι διαθέτει 57,8 mln boe (ισοδύναμα πετρελαίου) αποθέματα, ενώ για το Κατάκολο τα ανακτήσιμα αποθέματα φτάνουν τα 6 mln boe. Η περιοχή των Ιωαννίνων διαθέτει 80 mln boe.
H ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ανοιχτούς διαγωνισμούς για τρεις περιοχές: σε Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και στο Κατάκολο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων επιλέχθηκε η Energean (80%) με την καναδική Petra Petroleum και τη Schlumberger ως στρατηγικούς συνεταίρους. Το επενδυτικό πρόγραμμα σ’ αυτή την επένδυση ανέρχεται σε 32,44 εκατ. ευρώ. Στο Κατάκολο επιλέχθηκε η Energean Oil & Gas (60%) με στρατηγικούς εταίρους την αγγλική Trajan Oil & Gas και τη Schlumberger. Oι επενδύσεις σ’ αυτή την περιοχή θα ανέλθουν σε 15,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, στον Πατραϊκό κόλπο κοινοπραξία τριών εταιρειών προχώρησε σε προσφορά: τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Petroceltic Ιnternational και η Edison International κατέχουν από 1/3 των μετοχών της κοινοπραξίας.
Ποια είναι η ελβετική Mirabaud
Με έτος ίδρυσης το 1819, η ελβετική τράπεζα μόνο τυχαία δεν είναι. Το ιστορικό αυτό τραπεζικό ίδρυμα διαθέτει κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, αλλά και στις υπόλοιπες οικονομικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η Mirabaud έχει χτίσει ισχυρές σχέσεις χρόνων με μεγάλους ιδιώτες τόσο από την Ευρώπη όσο και τη Μέση Ανατολή. Εκτός δε από τους μεγάλους ιδιώτες, η τράπεζα διαθέτει σχέσεις και με sovereign funds από τη Μέση Ανατολή, αλλά και με funds των αναδυόμενων αγορών. Οταν το ενδιαφέρον των πελατών περιστρέφεται γύρω από επενδύσεις στην ενέργεια, η τράπεζα προχωρεί σε σοβαρές αναλύσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις εκθέσεις ξένων μεγάλων οίκων που αντιμετωπίζουν το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου εντελώς επιφανειακά.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου