Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από το Συριζα με βάση την αποκάλυψη του Greeklignite. "Αθλιότητα" η επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ.


Στις 5/7 η κυβέρνηση επιστράτευσε τους απεργούς της ΔΕΗ και στις 6/7 είχαμε μια αποκαλυπτική ανάρτηση, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τα φορτία του ηλεκτρικού συστήματος ήταν πολύ χαμηλά και, παρά την απεργία, όχι μόνο υπήρχε επάρκεια ισχύος, αλλά και δεν δούλευαν όλες οι ιδιωτικές μονάδες, υπήρχαν συνεπώς εφεδρείες στο σύστημα.

Η αποκάλυψη του Greeklignite τέθηκε άμεσα στη Βουλή, τόσο στη συζήτηση της Δευτέρας 7/7 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχέδιου για τη "μικρή" ΔΕΗ, όσο και στη συζήτηση της Τετάρτης 9/7, με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τον εισηγητή του Συριζα Θανάση Πετράκο.

Η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πέρασε το νομοσχέδιο σαλαμοποίησης της ΔΕΗ, απ' το θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους απ' τις ευθύνες τους. Το θέμα της επιστράτευσης επανήλθε χθες στη Βουλή από το Σύριζα, με "Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων", που ...υπογράφεται από 10 Βουλευτές, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Ενέργειας Θανάση Πετράκο. Ο Συριζα μάζεψε τα αναλυτικά επιμέρους στοιχεία για τα φορτία κι ας καταθέσει τώρα ο Μανιάτης όλα εκείνα τα στοιχεία κι όλα εκείνα τα έγγραφα, με βάση τα οποία θα πρέπει να αποδειχθεί ότι καλύπτονταν οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος για επιστράτευση απεργών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται, ενώ επίταξη προσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο εφόσον συντρέχει περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκη για την άμυνα της χώρας ή κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όπως άλλωστε μας έχει πει κι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, κατά τους κοινά αποδεκτούς κανόνες ερμηνείας του συνταγματικού δικαίου, οι εν λόγω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, ως εξαιρέσεις από το γενικό συνταγματικό κανόνα της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας, πρέπει να ερμηνεύονται στενά. Και,"Σε μία δημοκρατική κοινωνία, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ως ακραία επέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ και μόνο ως ultimum refugium, όταν δηλαδή προκύπτει ότι κανένα λιγότερο επαχθές μέσο δεν είναι πρόσφορο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατά τα ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων καταστάσεων."

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Συριζα μιλούν για αντισυνταγματική επιστράτευση. Όταν έχουμε εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος, η απάντηση είναι μόνο μια:

Άρθρο 120 του Συντάγματος

1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε` Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρο της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.

2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."


Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών του Συριζα έχει ως εξής:

Τα πράγματα είναι μάλλον απλά: όπως τεκμηριώνεται στην Ερώτηση, κάποιοι, πριν την επιστράτευση, έκοψαν το ρεύμα σε πολίτες, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Νόμιμο; Αν δεν υπάρχει λόγος, προφανώς όχι. Αυτοί οι κάποιοι δεν ήταν οι απεργοί της ΔΕΗ, ήταν η κυβέρνηση και οι διοικούντες τον Όμιλο ΔΕΗ, που ελέγχουν τους διακόπτες, αυτοί οι ίδιοι που άφησαν πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο και τη Σαντορίνη χωρίς ρεύμα, δυσφημίζοντας τον Ελληνικό τουρισμό. Μετά την Ερώτηση του Συριζα, θα περιμένουμε να δούμε εάν ο Μανιάτης θα καταθέσει έγγραφα κι αν θα υπάρχει και παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις διακοπές ρεύματος.

Επιτέλους, πρέπει και η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν ηγείται σε μια "κατ' επίφαση δημοκρατία", πρέπει να δείξει ότι σέβεται τους θεσμούς, για να λειτουργεί το πολίτευμα.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου