Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

"Θα βρεθεί μέση λύση" στη Διαιτησία λένε από το Υπ. Εργασίας


“Σε ολομέλεια της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο” θα κατατεθεί τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που θα αφορά τη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Διαιτησίας και Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. 

Στόχος του υπ. Εργασίας είναι να βρεθεί μία “μέση λύση” μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών στο πλαίσιο που ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (24 Ιουνίου 2014), μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ.

Η σχετική απόφαση του ΣτΕ ορίζει σε γενικές γραμμές ανέφερε πως πρέπει να επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων ή των εργοδοτών στον ΟΜΕΔ και για άλλα θέματα που αφορούν μία συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι μόνο για εκείνο που αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως ισχύει με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ 6/ 2012). 

Υπενθυμίζεται πως λόγω της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης έχουν μείνει “στον αέρα” το 60% των μεγάλων κλαδικών συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα (ή 54 από τις 90) με αποτέλεσμα την έκρηξη των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας στο διάστημα 2012 - 14. 

Η απόφαση του ΣτΕ έδωσε ελπίδες στη ΓΣΕΕ ότι μπορούν να “ξεπαγώσουν” οι περισσότερες εξ΄ αυτών και να υπογραφούν με ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζομένους.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου