Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ο πετρελαϊκός κλάδος σε κίνδυνο


Του Γιώργου Καισάριου

Ο οργανισμός International Energy Agency (ΙΕΑ) στο Παρίσι λέει ότι τα ποσά που έχουν επενδυθεί για την εξεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων αυξήθηκαν από τα $400 στα $900 δισ. ετησίως από το 2000 έως το 2008. Πέρσι τα ποσά που δαπανήθηκαν έφτασαν τα $950 δισ.

Καμία νέα παραγωγική πηγή την τελευταία πενταετία δεν έχει κόστος λιγότερο από 80 δολάρια το βαρέλι. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις στον πετρελαϊκό κλάδο να είναι ελάχιστες.

Οι εταιρείες πετρελαίου θα ξοδέψουν περίπου 1,1 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, με το μέσο κόστος στα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ ορισμένα έργα που γίνονται στην Αρκτική, έχουν προϋπολογισμό 120 δολάρια το βαρέλι.

Ουσιαστικά το χαμηλό  πετρέλαιο που όλοι γνωρίζαμε τόσα χρόνια έχει τελειώσει. Ναι μεν υπάρχει ακόμα πολύ πετρέλαιο στη γη, αλλά όχι στην επιφάνεια. Προκειμένου η ανθρωπότητα να κάνει χρήση των γαιανθράκων, θα πρέπει όλοι να πληρώσουμε πολύ περισσότερο από ό,τι πληρώναμε έως τώρα. Και  στο μακρινό μέλλον, πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε.

Η Βραζιλιάνικη Petrobras έχει πει ότι θα ξοδέψει περίπου 100 δισ. δολάρια για να αναπτύξει κοιτάσματα στα βαθιά ύδατα της γης. Το κόστος, λέει η εταιρεία, θα είναι μεταξύ 41 και 57 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά δεν την πιστεύει και οι πιο ειδικοί λένε ότι το κόστος θα φτάσει τα 130 δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας έχει πέσει κατά τα 2/3 της τιμής που είχε το 2010.

Η IEA εκτιμά ότι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ξοδέψει χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη και σε εξοπλισμό που πότε δεν θα μπορέσουν να αποσβέσουν. Η Exxon πρόσφατα άρχισε εξερεύνηση στην Αρκτική σε πολύ βαθιά νερά. Πολλοί ειδικοί λένε ότι πότε δεν θα καταφέρει να κάνει λεφτά από αυτή τη συνεργασία με τους Ρώσους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική US Energy Information Administration (EIA) προκύπτει ότι 127 εταιρείες από όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους κατά 106 δις δολάρια τον τελευταίο χρόνο.

Παρ΄ όλα αυτά όμως, ο ενεργειακός κλάδος εξακολουθεί και πληρώνει  μερίσματα. Προκειμένου να μπορεί να το κάνει όμως, τους τελευταίους 12 μήνες πούλησε 73 δισ. δολάρια σε διάφορα assets. Το ερώτημα είναι,  έως πότε;;

Παρ΄ όλο που το κόστος για έρευνα και ανάπτυξη και εξοπλισμό αυξάνεται συνέχεια, τα έσοδα έχουν παραμείνει σχεδόν στάσιμα από το 2011, περίπου στα 570 δισ. δολάρια (σύμφωνα με την EIA). Μάλιστα, τα έσοδα αυτά είναι με 100 δολάρια το βαρέλι.

H EIA εκτιμά ότι υπάρχει μια διαφορά (τρύπα)  μεταξύ κερδών και δαπανών της τάξεως των 110 δισ. δολ. από το 2010. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δανείζονταν υπέρογκα ποσά για να πληρώσουν μερίσματα και για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 39 δισ. δολάρια από το 2011.

Με τους γεωπολιτικούς κινδύνους που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνιο, το ζήτημα δεν είναι αν ξαφνικά αυξηθεί το πετρέλαιο, αλλά αν πέσει κατακόρυφα η ζήτηση από την κακή ψυχολογία, σαν αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας που υπάρχει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κλάδος θα υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα, καθώς τα λεφτά που ξοδεύει δεν θα μπορέσει να τα ανακτήσει, διότι μακροπρόθεσμα το πετρέλαιο θα πρέπει να ανέβει αρκετά για να έχει νόημα να το βγάζουμε από το έδαφος.

Και αν πράγματι ισχύουν όλα αυτά, ίσως ο πετρελαϊκός κλάδος να μην είναι μια καλή επένδυση κοιτάζοντας μπροστά, σε αντίθεση με το τί συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια.

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου