Ειδική μνεία στις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου ΠΕΚΑ κάνει σε δημοσίευμά του το Reuters αναφορικά με τα προς παραχώρηση οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ (διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα), σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυσή τους στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εταιρείες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα πληρώνουν φόρο 25%, έναντι 40% που καταβάλλουν αυτή τη στιγμή και 5% από τη φορολόγηση θα πάει στις τοπικές κοινωνίες.
«Το έχουμε κάνει αυτό, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές μας για να μείνουν και να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χτες από το Λονδίνο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, δεν ανέφερε ο υπουργός πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι φορολογικοί συντελεστές.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα, «η υπερχρεωμένη Ελλάδα, που ξόδεψε 15,6 δισ. ευρώ για την εισαγωγή καυσίμων το περασμένο έτος ή περίπου 8,6% του ΑΕΠ της, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ερευνών μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Έχει επηρεαστεί από τις μεγάλες offshore ποσότητες αερίου που βρέθηκαν στο Ισραήλ και την Κύπρο».
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό, η ελληνική ομάδα στο Λονδίνο είχε συναντήσεις με στελέχη από τις BP, Shell, Total και ExxonMobil κ.ά.
Κλείνοντας, το Reuters παραθέτει δηλώσεις του κ. Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas, ο οποίος ανέφερε «εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα 20 offshore μπλοκ τα οποία περιλαμβάνονται στον νέο γύρο παραχώρησης στην Ελλάδα»
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου