Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Το πετρέλαιο και οι κηλίδες


Οι προσδοκίες για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από το ελληνικό υπέδαφος είναι μεγάλες. Χθες στο Λονδίνο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πετρελαϊκών κολοσσών και μεγάλων τραπεζών.
Θα ήταν όμως τραγικό λάθος να επαναπαυθούμε σ' αυτό και να ατονήσουν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας νέας ανταγωνιστικής οικονομίας σε όλους τους τομείς. Εξάλλου, τα πολύ σημαντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα αρχίσουν να εισρέουν μετά από πολλά χρόνια.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η «επένδυση προσδοκιών» στον ορυκτό πλούτο της χώρας όσο βάσιμη και να είναι, δεν είναι η λύση στα σημερινά προβλήματα. Σήμερα ακόμη η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταίχμιο: ή θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στον δρόμο της ριζικής αντιμετώπισης των δομικών αδυναμιών της οικονομίας της και των κοινωνικών δομών ή θα «κατρακυλήσει» ξανά στην κλίμακα της αξιοπιστίας και θα επιστρέψει στο χείλος της χρεοκοπίας.
Το Δημόσιο χρειάζεται έσοδα άμεσα εισπράξιμα για να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά, να χρηματοδοτήσει το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση και το κοινωνικό κράτος.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εδώ και τώρα να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία που έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι χώρες που επί δεκαετίες βάσισαν την ανάπτυξή τους στα πετροδολάρια και ακόμη έχουν τεράστια αποθέματα «μαύρου χρυσού», προσπαθούν πλέον να διαφοροποιηθούν και να δημιουργήσουν και άλλες παραγωγικές δομές?
Η προσπάθεια για εξόρυξη πετρελαίου είναι επένδυση για το μέλλον της Ελλάδας. Και τα όποια έσοδα προκύψουν πρέπει να εκλαμβάνονται ως το περιεχόμενο ενός κουμπαρά που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Γιατί αλλιώς δεν αποκλείται να αδρανοποιηθούν τα πάντα και όλοι να εναποθέτουν τις ελπίδες στα... πετροδολάρια.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου