Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η Ελλαδα στρατηγική πύλη αερίου για την ΕΕ


Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί στρατηγική πύλη εισόδου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε προ ολίγου, μιλώντας στο Athens Natural Gas Forum 2014, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου. 

Ο υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη εξαρτάται από εισαγωγές γεγονός που επισημάνθηκε  στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών όπου συζητήθηκε η νέα στρατηγική ασφάλειας εφοδιασμού με κύρια σημεία τη διαφοροποιήση του εφοδιασμού και την ενίσχυση των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ενισχύεται η υλοποίηση ενεργειακών έργων ελληνικού ενδιαφερόντος όπως ο αγωγός Tap, ο αγωγός  IGB και η αναβάθμιση Ρεβυθούσας.

Για να μετατραπεί η χώρα από παρατηρητής σε ενεργός μέτοχος των εξελίξεων, πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου, δόθηκαν μάχες για να αλλάξει το πρόσωπο της ενεργειακής αγοράς και υλοποιήθηκαν  εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις που δημιούργησαν το πλαίσιο για τις πρόσφατες επιτυχίες. 

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε την ολοκλήρωση εντός του Ιουλίου των εργασιών της επιτροπής για το ενεργειακό μείγμα της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία επανέφεραν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να προτείνει τον κάθετο διάδρομο από τη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουγγαρία. Πρόκειται όπως είπε για το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ χωρίς μεγάλες επενδύσεις. Και αυτό διότι ο κάθετος άξονας αποτελείται από τα εθνικά δίκτυα των χωρών από όπου διέρχεται αλλά και από τους  διασυνδετηρίους αγωγούς κάποιοι εκ των οποίων ήδη υφίστανται ενώ  άλλοι πρέπει να δημιουργηθούν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα φαραωνικά σχέδια. Ο κάθετος διάδρομος τόνισε ο κ. Μίχαλος μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικός στο τέλος της δεκαετίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, υπογράμμισε στην ομιλία του το όραμα να καταστεί ενεργειακός κόμβος συνεισφέροντας στην γεωπολιτική σταθερότητα κα ιτην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Για το κοίτασμα Αφροδίτη ανέφερε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες εκμετάλλευσης με τις επιλογές που εξετάζονται να είναι πλωτός ή χερσαίος σταθμός LNG, αγωγοί, ακόμη και πιεσμένο φυσικό αέριο, ωστόσο στην παρούσα φάση χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν υπάρχει ως επιλογή ο αγωγός προς την Τουρκία.  Πάντως όπως είπε το κοίτασμα της Αφροδίτης δεν αρκεί ως μέγεθος για την κατασκευή του χερσαίου τερματικού LNG στο Βασιλικό και για αυτό το λόγο εξετάζεται η δυνατότητα συνεργειών με το Ισραήλ, ωστόσο όπως είπε υπάρχει μεγάλη προσδοκία και από το ερευνητικό πρόγραμμα της ENI στην Κύπρο ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα κυπριακά αποθέματα.  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης αναφέρθηκε και εκείνος στην Ουκρανική κρίση σε σχέση με το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη κατά σειρά  τα τελευταία χρόνια. Εκείνο που έχει αλλάξει τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης είναι ότι πλέον Ευρώπη και Ρωσία δεν είναι τόσο εξαρτημένες από την Ουκρανία, ενώ και η χρονική συγκυρία (άνοιξη) βοήθησε να μην υπάρξουν προβλήματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο, όσο και εάν η υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας με την Κίνα θα δημιουργήσει στο μέλλον και έναν άλλο σημαντικό πελάτη για τη Ρωσία. 

Ο κ. Παλαιογιάννης ανέφερε ότι η εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράχτηκε πριν από χρόνια είχε τρεις πυλώνες: να καταστεί η  χώρα κόμβος διαμετακόμισης, να επιτευχθεί  διαφοροποίηση πηγών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη ΝΑΕ. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις στρατηγικές αυτές, είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν σε μόνιμη βάση οι τιμές είναι με τη δημιουργία κόμβου φυσικόυ αερίου που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Τέλος ο σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού Σόλων Κασσίνης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται σε Κύπρο και Ελλαδα για υδρογονάνθρακες. Σημείωσε ότι πρόσφατα υπεγράφησαν  οι τρεις παραχωρήσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι σήμερα και αύριο θα γινουν ανακοινωσεις για το νέο γύρο παραχωρήσεων στον οποίο στόχος είναι να προσελκυθούν μεγάλες εταιρείες καθώς οι περιοχές αφορούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου