Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Πέντε στρατηγικοί στόχοι για την περίοδο 2014 - 2017 από τα ΕΛΠΕ


Η μόχλευση επενδύσεων, η εστίαση σε προγράμματα μετασχηματισμού, η μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου του ομίλου, η απομόχλευση και η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού (τέθηκε ως στόχος η εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ μόνο από τόκους για το 2015) και η έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό θα αποτελέσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΕΛΠΕ για την περίοδο 2014-2017.
Τα παραπάνω τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Γ. Κωστόπουλος, ανέφερε μιλώντας στη γενική συνέλευση, πως το 2014 θα δοθεί περεταίρω έμφαση στη λειτουργική βελτίωση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των ΕΛΠΕ καθώς και περαιτέρω βελτίωση στη λειτουργία του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.
«Αν και την εφετινή χρονιά διατηρούνται τα χαμηλά περιθώρια διύλισης και η ζήτηση για καύσιμα παραμένει η ίδια, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον», τόνισε.
Η Διοίκηση σε επίπεδο χρηματοοικονομικής  στρατηγικής στοχεύει επιπλέον στην αύξηση της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών και στην αποκλιμάκωση του δανεισμού, διαδικασία που αναμένεται να επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής στο ΔΕΣΦΑ.
Από την συγκεκριμένη πώληση, όπως τόνισε η διοίκηση, θα εξαρτηθεί και εάν ο όμιλος θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2014, ενώ για την προηγούμενη χρήση (2013) όπως είναι γνωστό δεν θα διανεμηθεί μέρισμα προς τους μετόχους.
Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε επίσης πως ο κλάδος γίνεται διαρκώς πιο ανταγωνιστικός και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και οι χρεώσεις για ΑΠΕ που υφίσταται η βιομηχανία προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Είμαστε κλάδος που δεν επιδοτείται αλλά επιδοτεί άλλους κλάδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια μείωσης του δανεισμού του ομίλου, σημειώνεται πως η Ελληνικά Πετρέλαια ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και τιμολόγησης για το πενταετές ευρω-ομόλογο, ύψους 325 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 5,25%.
Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ., υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 3 φορές, ενώ άνω του 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Όπως έγινε γνωστό, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε σαν αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός λίγων ωρών από την έναρξη της διαδικασίας ενώ η απόδοση, στο 5,375%, διαμορφώθηκε σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αρχικές εκτιμήσεις.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου