Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Προς τα πού πάει το πετρέλαιο;

Photo: Rob Brewer/Flickr
Μέσα στο καλοκαίρι, ποιος σκέφτεται για πετρέλαιο, θα μου πείτε; Παρά πολλοί! Επαγγελματίες, βέβαια. Και παίκτες που κινούν τα νήματα. Παρατηρούμε μια ανοδική τιμή του πετρελαίου, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία. Διαμορφώνεται με συνιστώσες που δρουν συντονισμένα - σε τρεις ηπείρους, τουλάχιστον. Και που δεν ενδιαφέρονται για τυχόν θύματα. Πολέμου.

Να τα πάρουμε με τη σειρά:

1. Είχε ξεκινήσει μια καθοδική τάση στο τέλος του περασμένου χρόνου, η οποία ετροφοδοτείτο από την προοπτική της τεχνολογίας Fracking. Έχω αναφέρει το θέμα σε ένα άρθρο μου στο protagon, *Πετρέλαιο και αέριο με τον νόμο των πιθανοτήτων*.

2. Η καθοδική τάση ειχε ενισχυθεί αρχές του έτους από τα διαφαινόμενα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας να ανεβάσει... στροφές. Η ύφεση ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, διότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια.

3. Δημιουργήθηκαν πριν από μερικούς μήνες ανοδικές τάσεις με την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, με εμπλεκόμενους τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, τις ΗΠΑ. Συνεχίζονται. Αλλά δεν έφταναν...

4. Όταν άρχισε πάλι να καταλαγιάζει το ανοδικό ρεύμα των τιμών, έσκασε σαν βόμβα από το πουθενά η επικείμενη κατάληψη της... Βαγδάτης από την ομάδα ισλαμιστών ISIS. Με το επίσημο Ιράκ να μην μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, ούτε στα προάστια της Βαγδάτης, και με τους Αμερικανούς να μη θέλουν να στείλουν στρατό επί τόπου. Στέλνουν 300... συμβούλους! Και ένα αεροπλανοφόρο. Για καλό και για κακό. Τα αραβικά κράτη δεν θέλουν αμερικανική επέμβαση! Αυτό ακούγεται περίεργο. Αλλά έχει μια τουλάχιστον εξήγηση. Με τον πόλεμο ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου, και του αερίου από τις οποίες εξαρτώνται.

5. Οι ΗΠΑ σκέφτονται... να συνεργαστούν με το Ιράν!

6. Οι Ρώσοι έκλεισαν μεγάλη συμφωνία με τους Κινέζους, προμήθειας αερίου. Η τιμή είναι απόρρητη. Διότι χρειάζονται αντίβαρο στους Ευρωπαίους.

7. Το ΝΑΤΟ παρουσίασε -ή, καλύτερα, αποκάλυψε- μέσω Άσμουσεν αυτήν την εβδομάδα ένα καταχθόνιο σχέδιο των... Ρώσων, να μπλοκάρουν με την επιρροή οικολογικών ομάδων τη μέθοδο Fracking στην Ευρώπη, δηλαδή την εξόρυξη αερίου με μεγάλη πίεση και με εκτεταμένη χρήση χημικών από σχιστολιθικά πετρώματα. Για να συνεχίσουν οι ευρωπαίοι να εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο. Οι πράσινοι οικολόγοι αναρωτήθηκαν δημοσίως, τι... χόρτο καπνίζουν στο ΝΑΤΟ, για να παραμιλάνε τόσο ηλίθια. Η γερμανική Βουλή πάντως θέλει να περάσει νόμο για το Fracking πριν κλείσει για καλοκαίρι.
(Τη δική μας την κλείσαμε πριν την ώρα της, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.)

8. Οι προοπτικές μιας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζονται.

Συνοψίζοντας, προβλέπω λοιπόν άνοδο των τιμών για τους προσεχείς μήνες.

Τώρα, εάν η Κυβέρνηση Σαμαρά μειώσει τον φόρο πετρελαίου, πείθοντας την Τρόικα να... συμφωνήσει, διότι χωρίς πράσινο φως από τους κηδεμόνες μας δεν επιτρέπεται καμία μείωση, δεν αποκλείεται να πέσουν λίγο οι τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε πάντως ότι ο χειμώνας δεν θα είναι πολύ βαρύς.

ΠΗΓΗ:protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου