Τρίτη 13 Μαΐου 2014

H κρίση στην Ουκρανία εκτόξευσε το πετρέλαιο


Την πρώτη άνοδο σε τρεις ημέρες συναλλαγών κατοχύρωσε η τιμή του πετρελαίου, κλείνοντας πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην Ουκρανία.

Ωστόσο τα  κέρδη της τιμής συγκράτησε η είδηση πως η Σαουδική Αραβία θα παρέμβει για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες στην προμήθεια από την αναταραχή.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 60 σεντς ή 0,6%, κλείνοντας στα 100,59 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις η τιμή είχε συσσωρεύσει απώλειες 0,8%.

Ανοδική ήταν επίσης και η κίνηση του αργού, τύπου brent, κερδίζοντας 52 σεντς ή 0,5% για να φτάσει στα 108,41 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη στις «πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ένα δημοψήφισμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας το σαββατοκύριακο είδε την πλαιοψηφία να ψηφίζει υπέρ της αυτοδιάθεσης της περιοχής», εκτιμά ο Matt Smith, αναλυτής αγοράς εμπορευμάτων στην Schneider Electric.

«Έχουμε να κάνουμε με αναζωπύρωση φόβων από τις συνεχιζόμενες εντάσεις, με απώτερη ανησυχία για πιθανή διακοπή της προσφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία».

Ασκώντας ωστόσο αντίθετη επίδραση στην τιμή, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε -σύμφωνα με δημοσιεύματα- πως η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή προκειμένου να καλύψει τυχόν απώλειες που θα σχετίζονται με τη διαμάχη Ουκρανίας-Ρωσίας.

Κατά 160.000 βαρέλια αυξήθηκε η ημερήσια παραγωγή του OPEC τον Απρίλιο

Η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του OPEC αυξήθηκε κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε σχέση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με έρευνα της Platts.

Ειδικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε στα 29,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, με την έρευνα να επικαλείται την αύξηση της παραγωγής στο Ιράκ, την Ανγκόλα και τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράκ αύξησε την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 3,25 εκατ. βαρέλια, ενώ η Σαουδική Αραβία, παρήγαγε 50.000 περισσότερα βαρέλια την ημέρα, στα 9,65 εκατ. βαρέλια.

Η επόμενη συνάντηση του OPEC για το ύψος της παραγωγής θα λάβει χώρα στις 11 Ιουνίου στη Βιέννη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου