Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Δυτική Ελλάδα: Στόχος η άντληση πετρελαίου μέσα στο 2016 για το Κατάκολο

Δυτική Ελλάδα: Στόχος η άντληση πετρελαίου μέσα στο 2016 για το Κατάκολο
Σε 8 χρόνια αναμένεται στον Πατραϊκό

Η υπογραφή των συμβάσεων open door αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια με υψηλές προσδοκίες. Αυτός καθαυτός ο διαγωνισμός έχει διπλή σημασία: αφενός θα φέρει για πρώτη φορά γεωτρύπανα σε περιοχές της Ελλάδας εκτός του Πρίνου, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της αγοράς έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Αφετέρου θα δώσει το πρώτο πραγματικό στίγμα ύπαρξης πετρελαϊκού συστήματος στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με το κοίτασμα του Κατακόλου.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της διαδικασίας αυτής, αρκεί μόνο να δει κανείς τι έγινε στην Κύπρο: στον πρώτο διαγωνισμό για το οικόπεδο 12 εμφανίστηκε πενιχρός αριθμός ενδιαφερομένων και η ανάθεση στην πιο σοβαρή εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον τη Noble Energy ήταν περίπου μονόδρομος. Στον αντίποδα όταν η Noble έκανε τη γεώτρηση βρίσκοντας αέριο στο κοίτασμα της Αφροδίτης, ο γύρος παραχωρήσεων που έκανε η Κύπρος έφερε στη Λευκωσία πετρελαϊκούς κολοσσούς, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι νέες παραχωρήσεις να γίνουν με καλύτερους όρους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους όρους της σύμβασης στο Κατάκολο θα πρέπει να μπουν γεωτρύπανα που θα κάνουν την επιβεβαιωτική γεώτρηση μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της παραχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι μέσα 24 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων και την κύρωσή τους από τη Bουλή, μπορεί να ξεκινήσει να παράγεται πετρέλαιο, δίνοντας θετικό σήμα στη διεθνή αγορά για το γύρο παραχώρησης που εν τω μεταξύ θα έχει ξεκινήσει για την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης, στηριζόμενος στα σεισμικά δεδομένα της PGS.

Αντίστοιχα για τα Ιωάννινα το στάδιο των ερευνών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο αφού στην περιοχή δεν έχουν γίνει πετυχημένες ερευνητικές γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν ξεκινήσει αύριο με τις καταγραφές από αέρος, η έρευνα παραγωγή πετρελαίου μπορεί να υπάρξει σε 7 χρόνια.

Το ίδιο και στον Πατραϊκό όπου ίσως χρειαστεί όπως αναφέρει το energypress λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (8 χρόνια), λόγω του ότι πρόκειται για θαλάσσιο κοίτασμα.

Για να επιβεβαιωθούν πάντως τα νούμερα που έγιναν γνωστά από το ΥΠΕΚΑ για τα 6 δις έσοδα του δημοσίου, από κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών θα πρέπει να αποδειχθούν δύο πράγματα: πρώτον ότι θα εντοπιστεί ένας νέος Πρίνος (η παραγωγή στο κοίτασμα του Πρίνου από το 1981 μέχρι σήμερα είναι πάνω από 100 εκατ. βαρέλια) και δεύτερον ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα 90 δολάρια.

Με βάση πάντως το ερευνητικό πρόγραμμα της Energean στον Πρίνο, τα πρώτα νέα βαρέλια θα έρθουν ακόμη νωρίτερα, μέσα στο 2014 και το 2015 από τον Πρίνο, το Βόρειο Πρίνο και το κοίτασμα Ε, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επενδύσεις της ελληνικής εταιρείας.

ΠΗΓΗ:patrasevents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου