Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ιδιαίτερα Κρίσιμος ο Ρόλος του Μη Συμβατικού Αερίου στην Κάλυψη των Μελλοντικών Ενεργειακών Αναγκών


Η εκπληκτική αύξηση της παραγωγής Μη Συμβατικού Αερίου τα τελευταία δέκα χρόνια και οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ταχεία διείσδυση του στην ενεργειακή αγορά απετέλεσε το βασικό θέμα του “2nd Unconventional Gas Forum” που συνεκάλεσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Κάλγκαρι του Καναδά, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες. Η διεθνής αυτή συνάντηση η οποία οργανώθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Καναδά και το National Resources Council of Canada συγκέντρωσε περισσότερα από 100 στελέχη από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ανεξάρτητους οργανισμούς και ινστιτούτα από είκοσι πέντε χώρες.
 Μια ημέρα πριν το Forum οι ξένοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εγκαταστάσεις παραγωγής shale gas και παραγωγικές γεωτρήσεις στην περιοχή του Dawson Greek στην πολιτεία της British Columbia, όπου συναντάται η γνωστή γεωλογική δομή του Montney Formation. Ο ανωτέρω σχηματισμός εκτιμάται ότι περιέχει 12,7 τρις κυβικά μέτρα αερίου (449 Τ cf), απ’ όπου παράγεται μη συμβατικό αέριο από 1.500 πηγάδια, ενώ η ευρύτερη   περιοχή του Δυτικού Καναδά παράγει 138 δις κυβικά μέτρα αερίου κατ’ έτος από τα 156 ,5 δις κυβικά μέτρα που παράγει συνολικά η χώρα. Η παραγωγή από συμβατικές πηγές αερίου που ισοδυναμεί στο 60% της παραγωγής του Δυτικού Καναδά βαίνει μειούμενη (13 ,5 δις κυβικά πόδια –Β cf – σήμερα  από 17 Β cf την περίοδο 2006 – 2007) με την παραγωγή από μη συμβατικό αέριο ν’ αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα όλο το νέο αέριο που παράγεται τόσο στον Καναδά όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από μη συμβατικές πηγές (αέριο του σχιστού γνωστό ως  shale gas).

Επειδή ακριβώς όλη η νέα παραγωγή φυσικού αερίου στη Βόρειο Αμερική  προέρχεται από μη συμβατικές πηγές με χιλιάδες νέες γεωτρήσεις κάθε χρόνο, για αυτό και ο Καναδάς έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων εταιρειών που έχουν επενδύσει, και επενδύουν συνεχώς, στην Καναδική παραγωγή. Στις πολιτείες της Manitoba και Saskatchewan  το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παραγωγή μη συμβατικού ελαφρού πετρελαίου ( tight oil) με παράλληλη ανάπτυξη συμβατικών αποθεμάτων αερίου και πετρελαίου. Στην Alberta η παραγωγική δραστηριότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει tight oil, συμβατικό κα μη συμβατικό αέριο ενώ στην πολιτεία της British Columbia  όλη η παραγωγή βασίζεται σε μη συμβατικό αέριο.
Το παράδειγμα του Καναδά χρησιμοποιήθηκε από τον ΙΕΑ για να αναδείξει την σημασία που έχει για την μελλοντική κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών φυσικού αερίου η παραγωγή από μη συμβατικό αέριο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του εν λόγω οργανισμού το 2012 παρήχθησαν 620 δις κυβικά μέτρα ( BCM) από μη συμβατικό αέριο, από 583 BCM το 2011 , σ’ ένα σύνολο 3,433 BCM που ήτο η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου. Με τις ΗΠΑ – Καναδά να συμβάλλουν κατά 80% της παγκόσμιας παραγωγής μη συμβατικού αερίου, ενώ το υπόλοιπο παράγεται κυρίως από την Κίνα και την Ρωσία.
Στη δεύτερη αυτή διεθνή συνάντηση για το μη συμβατικό αέριο του ΙΕΑ πέρα από την ενημέρωση για τις δραστηριότητες στον τομέα από χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον και δραστηριότητα, η συζήτηση και ο προβληματισμός επικεντρώθηκε στα θέματα της παραγωγής από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας της παραγωγικής διαδικασίας. Το θέμα του νερού και της ανάγκης εξασφάλισης επαρκών υδάτινων αποθεμάτων και της ανακύκλωσης τους προκειμένου να έχουν επιτυχία οι γεωτρήσεις, αναδείχθηκε κορυφαίο θέμα. Όπως και η ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και περιβαλλοντικούς φορείς προκειμένου να κατανοηθεί η σημασία της ασφάλειας των παραγωγικών γεωτρήσεων όπου ακολουθούνται αυστηρότατες διαδικασίες με ελάχιστες μέχρι σήμερα ή και μηδαμινές αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και στο περιβάλλον γενικότερα.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου