Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Με εγκύκλιο θα ξεκαθαρίσει αν θα φορολογούνται τα κινητά και πότε

 Με εγκύκλιο θα ξεκαθαρίσει αν θα φορολογούνται τα κινητά και πότε
Να εξαιρεθούν από φόρο εισοδήματος τα χρήματα για κινητά τηλέφωνα που παρέχουν οι εταιρίες σε στελέχη και υπαλλήλους τους, συζητούν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2014)  φορολογούνται σαν εισόδημα με συντελεστή 42%, οι παροχές που προσφέρουν «σε είδος» οι εργοδότες σε υπαλλήλους τους, όπως είναι μεταξύ άλλων οι συσκευές ή η κάλυψη εξόδων κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι, μετά και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι παροχές που θεωρούνται παραγωγικές για την επιχείρηση που τις δίνει, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εισόδημα του υπαλλήλου τους. Απέφυγε όμως να δεσμευτεί ότι θα επέλθουν αλλαγές στο νόμο, λέγοντας ότι «αρκεί η εφαρμοστική εγκύκλιος που θα εκδοθεί για τη συγκεκριμένη διάταξη, να λάβει υπόψιν της την δικαστική απόφαση».

Με  τα δεδομένα αυτά, αναμένεται πλέον ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την εγκύκλιο που αναμένουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, για να αποσαφηνιστεί εάν τελικώς  οι παροχές για κινητά τηλέφωνα στους εργαζομένους των επιχειρήσεων, θα θεωρούνται ή όχι εισόδημα που προστίθεται στις αμοιβές τους και θα φορολογείται με συντελεστή έως 42%.

Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς άδικο, αν και προβλέπεται με βάση το νέο νόμο, αφού παροχές όπως το κινητό τηλέφωνο δίδονται συνήθως από τις επιχειρήσεις για να μπορούν να βρίσκουν και να επικοινωνούν φθηνότερα με τους υπαλλήλους τους, χάριν της αύξησης της αποδοτικότητάς τους, και δεν αποτελούν απλώς «επιμίσθιο».

Πρόσφατα με απόφασή του  το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση επιδόματος βιβλιοθήκης που παρέχεται σε πανεπιστημιακούς, με  το σκεπτικό ότι «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δε υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός».

Με την έννοια αυτή, η χορήγηση κινητού τηλεφώνου και η κάλυψη μέρους ή του συνόλου της τη δαπάνης τηλεφωνίας, που συχνά επιβάλλεται από τον εργοδότη στους υπαλλήλους του, δεν θα μπορούσε να υπόκειται σε φόρο Εισοδήματος για τον μισθωτό, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Με το σκεπτικό αυτό, ανέφερε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα κρίνει πότε είναι παράνομη  η φορολόγηση των παροχών σε είδος, κατατάσσοντας έτσι σε αυτές και την φορολόγηση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου