Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Reuters: Κοντά σε συμφωνία ελληνική κυβέρνηση και Gazprom για το φ/α


Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και Gazprom γθα την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  Ασημάκης Παπαγεωργίου εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος αναφέροντας ότι η ΔΕΠΑ θα λάβει από την Gazprom αναδρομική μείωση τιμών για το φυσικό αέριο η οποία θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2013.

Η ΔΕΠΑ φέρεται να έχει ζητήσει η μείωση της τιμής να είναι τουλάχιστον κατά 15%, είπε ο κ. Παπαγεωργίου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ενώ ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κατάληξη και μάλλον αποφεύγεται η προσφυγή στη διαιτησία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τιμή θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και θα κινείται στα επίπεδα του μέσου όρου της ηπειρωτικής Ευρώπης (393 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα).

Νωρίτερα το Reuters ανέφερε πως η Ελλάδα και η Gazprom θα ανακοινώσουν σύντομα μια νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων των τιμών με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

«Θεωρούμε ότι αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι μία τελειωμένη υπόθεση. Οι χαμηλότερες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2013», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με άλλη πηγή του Reuters κοντά στις συνομιλίες, υπήρξε συμφωνία σε εταιρικό επίπεδο μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom τον περασμένο μήνα και πήρε το πράσινο φως σε κυβερνητικό επίπεδο μετά από μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαράς.

Η ελληνική πλευρά πιέζει για οριακές βελτιώσεις, στην τιμή ή τις ποσότητες, και δεν σκέφτεται πλέον το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία.

«Η αρχική συμφωνία επεκτείνεται και σε κυβερνητικό επίπεδο τώρα, οπότε δεν υπάρχει θέμα διαιτησίας πια», είπε η πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η τιμή που είχε αρχικά συμφωνηθεί, θα είναι κάτω από 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτω από τα 470 δολάρια που πληρώνει σήμερα η ΔΕΠΑ .

Η τρέχουσα συμφωνία, η οποία λήγει το 2016, θα επεκταθεί έως το 2026, με την Gazprom να προμηθεύει τη ΔΕΠΑ μεταξύ 2,5 έως 3 δισ, κυβικά μέτρα ετησίως.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου