Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη, του Αλέξη Αθανασόπουλου, μέλος της μόνιμης επιτροπής ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
«Αν για τον κ. Στουρνάρα αποτελεί έκπληξη η αποκάλυψη για λαθρεμπόριο πετρελαίου, για εμάς δεν αποτελεί, ούτε το χθεσινό, ούτε το όποιο μελλοντικό συμβάν», ανέφερε στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη, ο Αλέξης Αθανασόπουλος, μέλος της μόνιμης επιτροπής ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, στόχος κάθε κυβέρνησης είναι το κυνήγι του λαθρεμπορίου πετρελαίου, αυτός όμως προϋποθέτει πολιτική βούληση και εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων», ανέφερε, ενώ μνημόνευσε  πρόσφατη υπουργική απόφαση η οποία επιβάλλει, τα βυτία μεταφοράς υγρών καυσίμων να φέρουν το εμπορικό σήμα της εταιρίας, πράγμα το οποίο όμως δεν συμβαίνει, παρότι αυτό θα αποτελούσε και διαφήμιση για την εταιρία.

Έκανε επίσης λόγο για υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά ναυπηγήματα, προκειμένου να γνωρίζεται σε ποιο σημείο βρίσκεται το φορτηγό ανά πάσα στιγμή, πράγμα το οποίο επίσης δεν έχει γίνει πράξη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τόσο οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, όσο κι εκείνες των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών ως τελωνειακοί χώροι θα έπρεπε να ελέγχονται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να φαίνεται πώς και ποιες ποσότητες καυσίμων διακινούνται.

«Η πάταξη της λαθρεμπορίας είναι άμεση αναγκαιότητα, διότι τα ισοδύναμα που καλείται να πληρώσει ο έλληνας πολίτης, προκύπτουν και από αυτή την πολιτική αμέλεια», υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος ενώ καταλήγοντας μίλησε για την διευκόλυνση της εξαγωγής του ναυτιλιακού πετρελαίου στη στεριά, γεγονός που επιτρέπει στους επιτήδειους να κάνουν λαθρεμπόριο.  

«Δεν νοείται το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο ναυτιλίας να έχουν τις ίδιες προδιαγραφές περιεκτικότητας θείου, 100 φορές πάνω από την περιεκτικότητα που έχει το πετρέλαιο κίνησης. Είναι σαν να διευκολύνεται η εξαγωγή του ναυτιλιακού πετρελαίου στη στεριά», ανέφερε χαρακτηριστικά υπονοώντας ότι οι προδιαγραφές του λαθρεμπορίου είναι ουσιαστικά θεσμοθετημένες. 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από το Κόκκινο 105,5

ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου