Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

CGES: Η Gazprom συμβιβάζεται στην τιμή με καταναλωτές που έχουν εναλλακτικές πηγές αερίου


«Ως τώρα η Gazprom φαίνεται να έχει έρθει σε συμβιβασμό σε θέματα τιμών μόνο με εκείνους τους καταναλωτές που έχουν πραγματικές εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει στο New Europe μεταξύ άλλων ο Julian Lee, επικεφαλής ενεργειακού αναλυτή του διεθνούς Centre for Global Energy Studies (CGES), με έδρα το Λονδίνο.
Και συνεχίζει ότι «τόσο η Ελλάδα, όσο και η Λιθουανία έχουν την προοπτική μελλοντικών εναλλακτικών, είτε με ποσότητες που θα προμηθευθούν μέσω αγωγών είτε μέσω LNG, αλλά ο ανταγωνισμός ίσως να μην είναι ακόμη αρκετά ισχυρός ώστε η Gazprom να κάνει εύκολες παραχωρήσεις».
Μάλιστα, ο ειδικός του CGES τόνισε ότι ήδη η Gazprom νοιώθει πίεση από το ότι το «μπουμ» στην παραγωγή αερίου σχιστών (shale gas) στις ΗΠΑ έχουν αποτρέψει το να εξαγάγει προς αυτές LNG. Ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε, η πίεση θα αυξηθεί όταν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να εξαγάγουν εκείνες LNG.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου, το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας δήλωσε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας φυσικού αερίου Lietuvos Dujos αποφάσισαν να απευθυνθούν στη Διαιτησία κατά της Gazprom, προκειμένου να μειώσουν την ιδιαιτέρως υψηλή τιμή ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύονται. Η απόφαση για την προσφυγή στη Διαιτησία προτάθηκε μάλιστα από την ίδια την Λιθουανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 17,7% της Lietuvos Dujos.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου