Μπορεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας της βραζιλιάνικης εταιρείας-κολοσσού Coonagro, να πέρασε στα ψιλά των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, πανελλαδικών και μη, ωστόσο το ενδιαφέρον των Βραζιλιάνων για επενδύσεις στην Ελλάδα και δη στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παραμένει ζωντανό.
Και μάλιστα έχει να κάνει τόσο με το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’», αλλά και με μια εταιρεία, η οποία έχει περάσει ουκ ολίγα προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
Ο λόγος για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, νυν ELFE, της οποίας ο ιδιοκτήτης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, παραμένει προφυλακισμένος για μια σειρά από κατηγορίες, με πιο πρόσφατη την εμπλοκή του ονόματός του και στο σκάνδαλο με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Για το παρόν ρεπορτάζ, ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν είναι το επίκεντρο ή μάλλον δεν είναι τόσο στο επίκεντρο… Το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Βραζιλία δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά της παραγωγής αλλά φτάνει μέχρι κα την αγορά της μονάδας.
Συνεργασία και στο βάθος… επέκταση
Το Ελληνοβραζιλιανικό Επιμελητήριο, που εδρεύει στον Πειραιά, έγινε γέφυρα για την έλευση της Coonagro στην Ελλάδα και είναι αυτό που βοήθησε, ώστε να γίνουν οι επαφές και με τη διοίκηση της ELFE, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνοβραζιλιανικού Επιμελητηρίου, Κίμωνα Πάκτας, να αναφέρει στο «Χ» ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάμπολλες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αυτή τη στιγμή συζητάμε για μια συμφωνία περίπου 100.000 τόνων λιπάσματος κατ’ έτος από την ετήσια παραγωγή της ELFE, που θα εξάγεται κατευθείαν στη Βραζιλία. Δε ζητάμε να ρίξουν τα συμβόλαια που έχουν. Θέλουμε να αγοράσουμε μέρος της δυναμικότητάς τους, όμως αν προχωρήσει η συνεργασία υπάρχει πρόθεση για επέκταση του εργοστασίου, ώστε ότι παραπάνω παράγεται, να διατίθεται στη Βραζιλία. Η αντιπροσωπεία που είχε έρθει πριν από τρεις μήνες ανέφερε επίσημη ζήτηση 600.000 τόνους λιπάσματα, που είναι όλος ο κύκλος εργασίας του εργοστασίου. Αυτό σημαίνει ότι ή ELFE και Βραζιλιάνοι ή να ξεκινήσουν δειλά-δειλά τη μεταφορά ή θα συμφωνήσουν στην επέκταση», τόνισε αρχικά ο κ. Πάκτας, που συμπλήρωσε ότι η Coonagro έχει στα σχέδια της μια στρατηγική επένδυση στα λιπάσματα της χώρας μας, όχι όμως και η ΒΦΛ, που αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα λόγω του ιδιοκτήτη της.
«Τα ELFE έχουν διοίκηση και ξέρουν καλύτερα αν θέλουν να αγκαλιάσουν την πρότασή μας. Οι Βραζιλιάνοι είδαν τις εγκαταστάσεις τον περασμένο Οκτώβρη. Μέχρι σήμερα, είχαμε απανωτές συναντήσεις με διοικητικά στελέχη της ELFE τόσο με την έλευση της αντιπροσωπείας, αλλά και μετά. Βρεθήκαμε δύο φορές μέσα στον Γενάρη. Μάλιστα, η τελευταία φορά ήταν πριν μια εβδομάδα με τον κ. Μπεχράκη. Οι συζητήσεις είναι σε επίπεδο ιδιοκτησίας. Όχι για να αλλάξει χέρια η εταιρεία. Μακάρι να γινότανε. Τα προβλήματα της εταιρείας είναι το κεφάλαιο. Το άλλο έχει να κάνει και με το γεγονός πως ως Ελληνοβραζιλιανικό Επιμελητήριο θέλουμε να συμβάλουμε στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής, θέλουμε η εταιρεία να ζει, δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες οικογένειες. Θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε το εργοστάσιο να λειτουργεί και βάσει διεθνών τιμών, ψάχνουμε το ανταγωνιστικό προϊόν προς όφελος της Βραζιλίας, αυτό που τώρα διατίθεται σε τρίτες χώρες».
Οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούν 7,5 εκατομμύρια τόνους λίπασμα και η Coonagro 1,2 εκατ. τόνους, διπλάσια ποσότητα από την ετήσια παραγωγή της ELFE. «Η υπόθεση επέκτασης και επένδυσης κολλάει στο ιδιοκτησιακό. Προς το παρόν. Αυτό για να προχωρήσει είναι και θέμα συνεργασίας ιδιοκτησίας και κυβέρνησης. Τότε, θα αλλάξει και η ατζέντα. Αν παρθεί απόφαση να αλλάξει χέρια η ιδιοκτησία, τότε το εργοστάσιο θα δουλεύει με προτεραιότητα την προμήθεια του Έλληνα αγρότη και η υπόλοιπη δυνατότητα παραγωγής και επέκτασης θα πηγαίνει αποκλειστικά στη Βραζιλία».
ΠΗΓΗ:xronometro.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου