Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Αναβολή δια χειρός Στουρνάρα

Αναβολή δια χειρός Στουρνάρα
Οι αναγνώστες της «Α» δεν διαβάζουν ό,τι έγινε, αλλά ό,τι ΘΑ γίνει! Και δεν το λέμε εμείς, ευλογώντας τα γένια μας, αλλά το αποδεικνύει η πραγματικότητα, όπως έγινε στην περίπτωση με την έκτακτη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) της ΔΕΗ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες Παρασκευή, με «κυρίως πιάτο» το ακανθώδες ζήτημα του καθορισμού τής τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.», θυγατρική τού Ομίλου Μυτιληναίου.
Όπως είχαμε προβλέψει στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας (www.iapopsi.gr) την Τετάρτη, με βάση το ρεπορτάζ, η Γ.Σ. αναβλήθηκε (για τις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 π.μ.), όχι γιατί δεν υπήρξε απαρτία, αλλά με πρωτοβουλία τού βασικού μετόχου της επιχείρησης, του υπουργείου Οικονομικών δηλαδή. Ο εκπρόσωπός του πάτησε σε δύο «βάρκες», από τη μια το συμφέρον της δημόσιας επιχείρησης και από την άλλη η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της αγοράς, υποστηρίζοντας πως ο περίπου ένας μήνας που μεσολαβεί μέχρι τη σύγκληση της νέας Γ.Σ. είναι επαρκής χρόνος ώστε ΔΕΗ και «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» να διαβουλευτούν και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.
Τα πράγματα λοιπόν εξελίχθηκαν όπως τα είχαμε καταγράψει. Συγκεκριμένα, το iapopsi.gr έγραφε «προφητικά» και μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε πρώτη φάση, ψιθυρίζεται ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τον βασικό μέτοχο της επιχείρησης, που είναι το Δημόσιο με το 51,4% που κατέχει, να μην κατέβει στη Γ.Σ., οδηγώντας σε αναβολή τη διαδικασία λόγω έλλειψης απαρτίας.
»Για να συμβεί, βεβαίως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει προηγηθεί αδυναμία των συναρμόδιων υπουργείων –βλ. υπουργείο Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ– να καταλήξουν σε κοινή πλατφόρμα για την τιμολόγηση της “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.” από τη ΔΕΗ. Άλλος λόγος να μην βρεθούν στη Γ.Σ. δεν υπάρχει. Και γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αν ο βασικός μέτοχος σφραγίσει τις εξελίξεις με την… απουσία του, θα μοιάζει σαν οι κ.κ. Στουρνάρας και Μανιάτης να αγνοούν την επιχειρηματολογία του “δικού” τους… μαγαζιού (σ.σ.: που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Ε.Ε.) και να πετούν την μπάλα στην εξέδρα, προσφέροντας χρόνο και ευελιξία κινήσεων στους εκπροσώπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Βιομηχανίες οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω εμφανίζονται να… κόπτονται για τα “λουκέτα” που έρχονται στον κλάδο της ενέργειας εξαιτίας –κατά τη γνώμη τους και κατά την άποψη των φίλα προσκείμενων Μ.Μ.Ε.– της ανάλγητης ΔΕΗ».
Τελικώς το Δημόσιο παρέστη, αλλά η κατάληξη ήταν η ίδια αφού ζήτησε αναβολή της Γ.Σ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου