Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Συμφωνία Βαγδάτης και Ιρακινού Κουρδιστάν για τις εξαγωγές πετρελαίου


Η κυβέρνηση του Ιράκ και η ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις για την εξαγωγή κουρδικού πετρελαίου και για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων από τη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρακινός υπουργός Οικονομικών.

Ο Χοσιάρ Ζεμπαρί δήλωσε ότι η κεντρική κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει και πάλι τις πληρωμές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων του Ιρακινού Κουρδιστάν από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της, η ημιαυτόνομη περιφέρεια θα προσφέρει ημερησίως 150.000 βαρέλια πετρελαίου, περίπου το μισό των εξαγωγών της, στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Στην Αρμπίλ, η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν επιβεβαίωσε τη συμφωνία.

«Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι η Βαγδάτη θα αποδεσμεύσει κάποιους πόρους —500 εκατομμύρια δολάρια— και η περιφερειακή κυβέρνηση θα δίνει 150.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στη Βαγδάτη», δήλωσε ο Σαφίν Ντιζάγι εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό θα μεταβεί σύντομα στη ιρακινή πρωτεύουσα για να συνάψει μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία, ενώ υπογράμμισε ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν δεν πρόκειται να δώσει τον έλεγχο των εξαγωγών του πετρελαίου της στη Βαγδάτη.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου