Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δεν σταματά η πτώση του πετρελαίου -έκλεισε κάτω από τα 75 δολάρια


Κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε και παρέμεινε μέχρι τέλους η τιμή του αμερικανικού αργού καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ αναρρίχηθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε πάνω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 7 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας (ΕΙΑ). Σε μηνιαία βάση, τελευταία φορά που η παραγωγή είχε ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ήταν το 1986.

"Αν δέκα χρόνια πριν ρωτούσες αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί, ο κόσμος θα σε χαρακτήριζε τρελό", λέει ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο. "Η αγορά αρχίζει να πιστεύει πως οι ΗΠΑ έχουν χαράξει ρότα να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο".

Οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου, μετά τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 2,97 δολάρια ή 3,9% στα 74,21 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2010.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το αργό τύπου brent έχασε 2,46 δολάρια ή 3,1% για να κλείσει στα 77,92 δολάρια στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια καθώς η πρακτική της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) και οι οριζόντιες τεχνικές γεώτρησης έχουν δώσει πρόσβαση σε πετρέλαιο που έχει παγιδευτεί σε σχιστολιθικά κοιτάσματα.

Τα στοιχεία της ΕΙΑ για την παραγωγή "επισκίασαν" τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα που έδειξαν απρόσμενη πτώση.

Συγκεκριμένα τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια στα 378,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Νοεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,3 εκατ. βαρέλια. 

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας αυξήθηκε στο 90,1% -περισσότερο του αναμενόμενου. 

Ωστόσο, οι τιμές παρέμειναν χαμηλότερο εν μέσω προσδοκιών πως οι παραγωγοί πετρελαίου δεν θα περιορίσουν την παραγωγή παρά τη βίαιη πτώση των τιμών τους τελευταίους μήνες. 

"Προκαλεί έκπληξη πως η αγορά πετρελαίου ουσιαστικά αγνόησε αυτή την απρόσμενη πτώση", σχολιάζει αναλυτής της IAF Advisors. "Η αγορά εστιάζει κυρίως στο επίπεδο της παραγωγής". 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου