Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή σχιζοφρένεια και ιδιωτικοποιήσεις


Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα από τα πρώτα πράγματα που μετ’ επιτάσεως μας επέβαλαν οι τροϊκανοί, σχεδόν άμα τη αφίξει τους στην Αθήνα, ήταν να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε σταδιακά να μειώνεται το χρέος. Κάποιοι μάλιστα ονόμασαν τις αποκρατικοποιήσεις «μεταρρυθμίσεις», ενώ η αντιπολίτευση, «ξεπούλημα των ασημικών». Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, παρότι «φιλότιμες» με τη δημιουργία ακόμα και ειδικού οργανισμού, του ΤΑΙΠΕΔ, σαφώς και υπολείπονται των στόχων καθώς πολλά projects κυριολεκτικά σέρνονται και μόνο λίγες περιπτώσεις προχώρησαν.

Και εδώ έρχεται ο κυριολεκτικός παραλογισμός της Commission και των Ευρωπαίων γραφειοκρατών, που μπορεί να βγάλει από τα ρούχα του κάθε νουνεχή άνθρωπο.

Ολες οι ελληνικές αποκρατικοποιήσεις σαπίζουν στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού εδώ και χρόνια και ουσιαστικά παραμένουν στον αέρα γιατί κάποιοι στην Ευρώπη κινούνται με τους δικούς τους ρυθμούς και, φαντάζομαι, όχι εντελώς αθώα. Και είναι οξύμωρο οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Ε.Ε. να πιέζουν για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ δίπλα τους ακριβώς οι χαρτογιακάδες φρενάρουν κάθε προσπάθεια.

Το τελευταίο επεισόδιο με την ευρωπαϊκή σχιζοφρένεια αφορά τη γνωστή υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο και ύστερα από μεγάλες προσπάθειες βρέθηκε ένας και μόνο επενδυτής, η αζέρικη Socar, κι έτσι ο διαγωνισμός είχε επιτυχή κατάληξη και μάλιστα με βελτιωμένο τίμημα από την αρχική προσφορά.

Κι όμως, η πώληση δεν ολοκληρώνεται γιατί πρώτα πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αν ο διαγωνισμός ήταν διαφανής και αν προκύπτει μονοπωλιακός χαρακτήρας στην εσωτερική μας αγορά! Δηλαδή τόσα χρόνια που λειτουργεί η ΔΕΣΦΑ στην ελληνική αγορά δεν ήταν μονοπώλιο και θα γίνει τώρα επειδή θα υπάρξει νέος ιδιοκτήτης!

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι μήπως δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η πώληση γιατί ο αγοραστής είναι έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Αλλά και εν τοιαύτη περιπτώσει, αν υπήρχε κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία που ενδιαφερόταν, γιατί δεν προσήλθε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό να κάνει τη δική της προσφορά;

Είπαμε όμως ο παραλογισμός δεν έχει όρια. Και τώρα μας λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι θα εξετάσει το θέμα και θα εκδώσει την απόφασή της -αλήθεια, τι σύμπτωση- περί το τέλος Μαρτίου του 2015. Όταν δηλαδή θα έχει ξεκαθαρίσει και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας με την εκλογή Προέδρου ή και νέας κυβέρνησης!

Ομως, αν συνεχίσουμε την αναφορά και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις, θα διαπιστώσουμε ότι ακόμα και η πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, το 2006, δεν πήρε το τελικό OK από την Επιτροπή Ανταγωνισμού! Ούτε φυσικά η επένδυση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά!

Και βέβαια, ο αίσχιστος εμπαιγμός με την περίφημη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που, ενώ είχε βρεθεί ως αγοραστής ένας παγκόσμιος κολοσσός, η ρωσική Gazprom, η Commission παρενέβη εκ των προτέρων και τίναξε τον διαγωνισμό στον αέρα, επειδή η εν λόγω εταιρεία είναι ρωσική και δεν ταιριάζει στα ευρωπαϊκά γεωπολιτικά παιχνίδια!

Λες και είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές άλλες προσφορές!

Έτσι, σήμερα καθόμαστε και κοιτάμε τη ΔΕΠΑ, αλλά και αρκετές άλλες υπό κρατικοποίηση επιχειρήσεις και τα ακούμε από πάνω, γιατί δεν προχωράει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με βάση τον προγραμματισμό!

Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει η διπλωματική γλώσσα να δώσει τη θέση της στην αγοραία και να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Θέλετε ιδιωτικοποιήσεις; Ορίστε, εμείς αυτά έχουμε προς πώληση, θέλουμε τόσα, βρείτε εσείς αγοραστή. Διαφορετικά κόψτε το καλαμπούρι γιατί παρατράβηξε


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου