Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Μια νέα εποχή χαμηλών τιμών πετρελαίου είναι μπροστά μας


Το τελευταίο πλήγμα προήλθε από τις ειδήσεις στην Ιαπωνία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και η οποία εισήλθε σε ύφεση ανακοινώνοντας αρνητική ανάπτυξη στο εννεάμηνο. Ως αποτέλεσμα η τιμή του brent έπεσε στα 79 δολάρια το βαρέλι, επιβεβαιώνοντας πολύ σύντομα τις αρνητικές προβλέψεις του ΙΕΑ, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε ο διεθνής οργανισμός ενέργειας, η αγορά πετρελαίου έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή όπου η χαμηλότερη ανάπτυξη της Κίνας σε συνδυασμό με την έκρηξη του αμερικανικού shale oil καθιστούν εξαιρετικά απίθανη την επιστροφή στις υψηλές τιμές.

Και ενώ η ΙΕΑ συνήθως αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για τις τιμές, στη μηνιαία έκθεσή της ανέφερε ότι οι τιμές μπορούν να πέσουν και άλλο το 2015 μετά την προσγείωσή τους στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει πάνω από 30% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου, υπό την πίεση του ισχυρού δολαρίου αλλά και της αυξανόμενης παραγωγής αμερικανικού ελαφρού αργού.

Πλέον όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη σύνοδο του OPEC η οποία καλείται να αποφασίσει μείωση της παραγωγής προκειμένου να περιορίσει ή ακόμη και να αντιστρέψει την εικόνα της αγοράς. Πάντως, όλο και πληθαίνουν τα σημάδια ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί τεστ δοκιμασίας ακόμη και για τη συνοχή του πετρελαϊκού καρτέλ, αφού η Σαουδική Αραβία έχει διαμηνύσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί να αναλάβει από μόνη της το βάρος της μείωσης της παραγωγής. 

Αυτή τη στιγμή ο OPEC παράγει κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα περισσότερα από τον επίσημο στόχο του καρτέλ για 30 εκατ. βαρελιών. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ η ζήτηση το 2015 θα διαμορφωθεί στα 29,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ κάποιοι αναλυτές τοποθετούν τον πήχη στα 28 εκατ. βαρέλια προκειμένου να υπάρξει αντιστροφή της τάσης στην αγορά σε επίπεδο τιμών.

Ελλάδα
Σημειώνεται τέλος ότι η τιμή της βενζίνης έχει καταγράψει μείωση περίπου 11 σεντς σε σχέση με τα υψηλά του Ιουλίου, όταν και βρέθηκε στα 1,69 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του ΥΠΑΝ η τιμή βρέθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο 1,587 ευρώ το λίτρο (κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ελλάδα), ενώ για σήμερα οι τιμές στην Αττική ξεκινούν από 1,47 για την απλή αμόλυβδη. Σημειώνεται ότι η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από φόρους (πχ με την τιμή στο 1,5 ευρώ το λίτρο σχεδόν 1 ευρώ είναι φόροι και τα υπόλοιπα 50 λεπτά είναι η τιμή του διυλιστηρίου και το περιθώριο εμπορίας).


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου