Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τη Δημιουργία «Πράσινης Τράπεζας» Προτείνει το ΙΕΝΕ


Πρόταση για τη δημιουργία Πράσινης Τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα καταθέτει το ΙΕΝΕ. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκδήλωση Back to Business, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη της ανασυγκρότησης του ενεργειακού τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, με επάρκεια, ασφάλεια και προσιτό κόστος. Η πορεία προς το μέλλον για τον ενεργειακό τομέα μπορεί να συντελεσθεί μόνον με νέες επενδύσεις, νέες ιδέες και τεχνολογίες.
«Η επιχειρηματική κοινότητα», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλειάδης, «χρειάζεται κεφάλαια με προσιτό κόστος. Η ιδέα της Πράσινης Τράπεζας, που ήδη αναπτύσσεται στις ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει λύση για να συμβάλει στις νέες επενδύσεις».
Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα και της αγοράς, κατά τον ίδιο, περνά μέσα από δυσκολίες, αλλά και πολλές προκλήσεις, για μακρά περίοδο. Τη δική του συμβολή στην όλη προσπάθεια έχει το ΙΕΝΕ, το οποίο μέσα από μελέτες, αναλύσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις, προωθεί τα ενεργειακά θέματα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενισχύοντας, παράλληλα, το ρόλο του στη Ν.Α. Ευρώπη. Και θα συνεχίσει, όπως τόνισε ο κ. Χατζηβασιλειάδης, να βρίσκεται συμπαραστάτης στις προσπάθειες της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στην ενέργεια.
Τις δράσεις του ΙΕΝΕ παρουσίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής. Όπως ανακοίνωσε, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη δημιουργία ενός περιφερειακού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου ( gas price hub) και σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Η μελέτη έγινε με τη συνεργασία της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, του ΛΑΓΗΕ, της ΕΧΑΕ και της εταιρίας Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου.
Για πρώτη φορά, εξάλλου, το ΙΕΝΕ οργανώνει Fund Drive, με στόχο τη στήριξη των projects του Ινστιτούτου για τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδικότερα, σκοπός του Fund Drive είναι, να υποστηρίξει ερευνητικές και μελετητικές εργασίες που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη, είτε σχεδιάζονται, με κορυφαίο έργο την έκδοση, το 2015, που αφορά τις προοπτικές του ενεργειακού τομέα στη Ν.Α. Ευρώπη (South East Europe Energy Outlook), να συμβάλει στην καθιέρωση ετήσιων Βραβείων από το ΙΕΝΕ για καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικά σχήματα στην ίδια περιοχή, να στηρίξει την εκπαίδευση με κύκλους μαθημάτων πάνω σε ενεργειακά θέματα, να ενισχύσει τη δημιουργία Γραφείου Εργασίας, προσανατολισμένου σε θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα και να αναπτύξει προγράμματα για την ενεργειακή αποδοτικότητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Στις επόμενες δράσεις του ΙΕΝΕ, ως τα τέλη του έτους, συμπεριλαμβάνονται, η συνάντηση εργασίας στις 10 Οκτωβρίου, στο Ζάγκρεμπ, σε συνεργασία με το κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών της Κροατίας, Institute Hrvoje Pozar, με θέμα, “ Croatia and the SE European Energy Bridge”, και στις 11-12 Νοεμβρίου το ετήσιο εθνικό συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2014», που θα πραγματοποιηθεί στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου