Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πόλεμος Ευρωπαίων και Αμερικανών παραγωγών για τους δασμούς στο βιοντίζελ


Ο αμερικανικός σύνδεσμος βιοντίζελ (NBB) υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στα προϊόντα των ΗΠΑ είναι άδικοι και πρέπει να απομακρυνθούν.
Τα εμπόδια αυτά έχουν τεθεί ήδη από το 2009 και αφορούν τις εξαγωγές βιοντίζελ από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Οι ταρίφες κανονικά ήταν να αρθούν φέτος, αλλά ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος (ΕΒΒ) υπέβαλε δικό του αίτημα με το οποίο ζητά από τα κοινοτικά όργανα να τις διατηρήσουν ανέπαφες.
Το ύψος των ταριφών κυμαίνεται από 68,60 δολάρια ανά τόνο έως 237 δολάρια, αναλόγως των περιπτώσεων, και επεκτάθηκαν το 2011 και στο κανονικό ντίζελ που εισάγεται από τις ΗΠΑ εφόσον περιέχει βιοντίζελ σε ποσοστό άνω του 20%.
Το επιχείρημα των Ευρωπαίων παραγωγών είναι ότι αν αρθούν τα εμπόδια, τότε το αμερικανικό βιοντίζελ θα κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά, εκμηδενίζοντας την ανταγωνιστικότητά τους, όπως συνέβη και παλαιότερα πριν το 2009. Από την άλλη, οι Αμερικάνοι θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς δασμούς, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά και αυτό συνιστά μια άδικη κατάσταση για τους ίδιους.
Πάντως, οι δασμοί πρόκειται να διατηρηθούν στο ορατό μέλλον, καθώς οι διαδικασίες απόφασης στην Ε.Ε. αναμένεται να διαρκέσουν άλλους 12-15 μήνες.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου