Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Κροατία: Σε ένα μήνα η απόφαση της ΙΝΑ για το διυλιστήριο στο Σίσακ


Σε ένα μήνα αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το μέλλον του κλάδου διύλισης της εταιρείας ΙΝΑ και κατ' επέκταση του διυλιστηρίου στο Σίσακ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές της εταιρείας.
Η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε στο χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της στρατηγικής για τον κλάδο διύλισης και να αποφασισθεί, εάν το διυλιστήριο στο Σίσακ θα κλείσει ή θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στις 2 Οκτωβρίου, το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας κάλεσε τη διοίκηση της ΙΝΑ να καταλήξει στη στρατηγική της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τον κλάδο διύλισης, καθώς επίσης και σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας είχε υπογραμμίσει ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας -ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL και η κροατική κυβέρνηση– πρέπει να φθάσουν σε συμφωνία για τη στρατηγική, αλλά και το “μοντέλο” διοίκησης της εταιρείας.
Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύματα του Τύπου, βάσει των οποίων η διοίκηση της ΙΝΑ εξετάζει το ενδεχόμενο κλεισίματος του διυλιστηρίου στο Σίσακ, προκάλεσαν αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της Κροατίας και τα εργατικά συνδικάτα.
Στο διυλιστήριο απασχολούνται, με άμεση σχέση εργασίας, εκατοντάδες εργαζόμενοι και η μονάδα θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της κροατικής οικονομίας.
Ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL κατέχει το 49% των μετοχών της ΙΝΑ και η κροατική κυβέρνηση το 44%. Τα διαχειριστικά δικαιώματα της εταιρείας παραχωρήθηκαν -το 2003- στον ουγγρικό όμιλο MOL, έπειτα από συμφωνία που υπεγράφη και για την οποία ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σανάντερ καταδικάστηκε (το 2012) σε κάθειρξη 7,5 ετών για δωροληψία από τον όμιλο MOL, με αντάλλαγμα την παραχώρηση των προαναφερθέντων δικαιωμάτων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου