Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΟ ΑΒΕΕ


Ø Γνωρίζετε ήδη ότι τα τελευταία χρόνια, με αρχή από τη μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της ΕΚΟ ΑΒΕΕ στο Μαρούσι, η Εταιρία έχει αλλάξει την πολιτική της ως προς την ενημέρωση των μετακινήσεων και μεταθέσεων, ώστε κάθε μέλος του Σωματείου μας μπορεί να μετατεθεί, να μετακινηθεί, να πάρει προαγωγή/ές, να αλλάξει ή και να χάσει αρμοδιότητες (υποβιβαστεί ;), να αλλάξει σύμβαση, να έχει κάποιο ειδικό τίτλο, με ή χωρίς ταυτόχρονη προαγωγή με πλήρη άγνοια του υπόλοιπου προσωπικού.  
Ø Λέμε, τα τελευταία χρόνια, γιατί προηγούμενα η Εταιρία αναλάμβανε (για εταιρικούς  λόγους, που αφορούσαν κυρίως  την εξυπηρέτηση της συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων) την κυκλοφορία αυτών των ανακοινώσεων, ενώ το Σωματείο «στεκόταν» σε περιπτώσεις που κατά καιρούς θεωρούσε πως έπρεπε να σχολιάσει, για συνδικαλιστικούς λόγους με δικές του ανακοινώσεις.
Ø Ζητήσαμε αρκετές φορές τόσο από την Εταιρία (παλαιότερα) όσο κι από το Προεδρείο του Σωματείου (τελευταία) να διεκδικήσει αυτή την ενημέρωση ως αυτονόητη, χωρίς αποτέλεσμα.
Ø Όπως όμως μαθαίνουμε, την ενημέρωση αυτή η Εταιρία παρέχει φυσικά εδώ και πολύ καιρό στον Πρόεδρο του Σωματείου της ΠΕΠ.ΕΚΟ κι εκείνος την μοιράζεται με όποιους εκείνος νομίζει σκόπιμο... Πάντως, δεν την μοιράζεται με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, ούτε φυσικά και με όλα τα μέλη του Σωματείου, που μαθαίνουν τις μετακινήσεις συναδέλφων τους ως «ανεπιβεβαίωτες φήμες» !. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ναι μεν να προστατεύεται το διευθυντικό δικαίωμα, από την άλλη να μην έχουμε ενημέρωση για περιπτώσεις που μπορεί να απαιτείται συνδικαλιστική παρέμβαση ή έλεγχος της διοίκησης από το Σωματείο.
Ø Διαμαρτυρόμαστε και θεωρούμε ότι το θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, ζητάμε ενημέρωση για τις μετακινήσεις και μεταθέσεις προσωπικού των μελών της ΠΕΠ.ΕΚΟ με ανακοινώσεις από την Εταιρία όπως έχει δικαίωμα κι υποχρέωση, εφόσον όμως δεν το πράττει, τότε το Προεδρείο του Σωματείου οφείλει να ενημερώσει το ίδιο ΌΛΑ τα μέλη του. Ποιόν εξυπηρετεί η σιωπή εκτός από το διευθυντικό δικαίωμα ;;;
Ø Κι επειδή ακούμε  να εκφέρονται προφορικά «τίτλοι» χωρίς να ανακοινώνονται σε όλους , θυμίζουμε  την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών μας από πέρυσι (31 Μαρτίου 2013) που με συντριπτική πλειοψηφία 98% τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Επιχειρησιακής μας Σύμβασης με τη σημερινή της μορφή κι όχι με το προτεινόμενο από την Εταιρία «μοντέλο αμοιβών» σύμφωνα με τίτλους «από την αγορά», π.χ. «senior» ή «επικεφαλής» που αντιστοιχούσαν  σε «κουτάκια» που απορρίψαμε ομόφωνα πάση θυσία !
Ø Αυτονόητο είναι το διευθυντικό δικαίωμα της διοίκησης, με αντίστοιχη αναγνώριση της προσφοράς, της εμπειρίας και της εργασιακής τους δύναμης, σύμφωνα πάντα με την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας και τον εσωτερικό κανονισμό.
Ø Όμως, το Σωματείο μας εννοούμε ότι, μεταξύ άλλων, οφείλει να διαφυλάσσει  τις θέσεις εργασίας και την εργασιακή αξιοπρέπεια και ισότητα ευκαιριών ανέλιξης μεταξύ όλων των μελών του κι όλων των εργαζομένων, για το σκοπό αυτό η διαφάνεια κι η επικοινωνία μεταξύ μας δεν μπορεί να είναι εχθρός αλλά μόνο σύμμαχος και συνδικαλιστική αναγκαιότητα,  ιδίως σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Ø Θυμίζουμε δε πάλι, δυστυχώς και με αυτή την ευκαιρία (τελευταία ανακοίνωσή μας γι αυτό πριν τις φετινές εκλογές του Σωματείου μας) την αναγκαιότητα Οργανογράμματος & Περιγραφών Θέσεων Εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΚΟ ΑΒΕΕ, που φαίνεται να απομακρύνεται ως στόχος διεκδίκησης.


ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Ø Η μείωση της ασφαλιστικής εταιρικής εισφοράς σε 0,5% (ελαχιστοποίηση) για το αποταμιευτικό Συμβόλαιο, που υπογράφηκε πέρυσι  κατά την Επιχειρησιακή Σύμβαση περιόδου 1/5/2013-31/12/2015, δεν πρέπει να δίνει λαβές σε κανέναν ότι απεμπόλησε  το δικαίωμα των εργαζομένων όσον αφορά την αποταμιευτική αυτή παροχή. Το αντίθετο αποδεικνύεται από το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των εργαζομένων στην ΕΚΟ για τον «κουμπαρά» αυτό, καθώς και από τον σημαντικό αριθμό εργαζομένων που έκαναν αίτηση αύξησης του προσωπικού ποσοστού εισφοράς τους, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια (σε αυτή την οικονομική κρίση για τα νοικοκυριά) να καλύψουν μέρος του ελλείμματος από την μείωση του ποσοστού της εταιρίας.
Ø Είναι απορίας άξιο γιατί, από 30/6/2014 που έγινε η καταγγελία της Σύμβασης από την Groupama (ακόμα κι αν η καταληκτική συμβατική ημερομηνία είναι η 31/12/2014), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΠ.ΕΚΟ ενημερώθηκε με καθυστέρηση στις 16/9/2014 κι όλα τα μέλη μας κι οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ ΑΒΕΕ με την (λιτή) ανακοίνωση του Σωματείου από 22/9/2014.
Ø  Ζητούμε και περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον  την διαγωνιστική διαδικασία από πλευράς ΕΚΟ ΑΒΕΕ, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη από 1/1/2015 ασφαλιστικής εταιρίας για αποταμιευτικό ομαδικό συμβόλαιο.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !


ΠΑΣΚΕ ΕΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου