Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Γιατί οι κυνηγοί διαμαντιών σταματούν το ψάξιμο

Γιατί οι κυνηγοί διαμαντιών σταματούν το ψάξιμο
Κάποιες φορές είναι τόσο δύσκολο να βρει κανείς διαμάντια που ακόμα κι ο πιο φιλόδοξος αδαμαντωρύχος παραιτείται κάθε προσπάθειας.

Πάνω από 7 δισ. δολ. έχει επενδυθεί από το 2000 στην ανεύρεση διαμαντιών και τα ευρήματα ήταν πενιχρά. Αυτό οδήγησε τις παραγωγούς διαμαντιών, μεταξύ τους και τη BHP Billiton να μαζέψουν τους χάρτες τους, να πακετάρουν τρυπάνια και εξοπλισμό και να γυρίσουν σπίτι.

Το ποσό που δαπανήθηκε για την ανεύρεση υπόγειων σχηματισμών κιμπερλίτη πλούσιων σε διαμάντια, έχουν υποχωρήσει κατά το ήμισυ από το 2007.

Κι όλα αυτά γιατί τα αποθέματα των πιο προσβάσιμων διαμαντιών έχουν περιοριστεί και το κόστος για να φτάσει κανείς βαθύτερα είναι πολύ μεγάλο. Η Botswana που είναι και η Νο 1 χώρα στην παραγωγή διαμαντιών, είδε πτώση της παραγωγής στα 22,7 εκατ. καράτια πέρυσι από 33,6 εκατ. καράτια το 2007.

“Οι πιθανότητες να βρει κανείς έναν καλό κιμπερλίτη είναι εξαιρετικά μικρές”, αναφέρει ο CEO της fPetra Diamonds, Johan Dippenaar. Η εταιρεία του  ξόδεψε μόλις 2,1 εκατ. δολ. για να βρει νέα ορυχεία πέρυσι κι εγκατέλειψε τα σχέδια για νέα πρότζεκτ στην Ανγκόλα και τη Σιέρα Λεόνε.



Οι επενδύσεις και η παραγωγή φθίνουν την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται. Η μεσαία τάξη της Κίνας και της Ινδίας έχει αρχίσει να αγοράζει διαμάντια. Οι δυο χώρες αποτέλεσαν το 20% των αγορών  για το 2011 και το ποσοστό θα αυξηθεί στο 28% μέχρι το 2016.

Για να κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τους κυνηγούς τους, τα διαμάντια συνήθως κρύβονται στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Με τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα να έχουν γίνει αντικείμενο ενδελεχών αναζητήσεων , οι προσπάθειες ανεύρεσης επικεντρώνονται τώρα στην παγωμένη Αρκτική της βόρειας Ρωσίας και στον Καναδά ή στις σπαρασσόμενες από τους πολέμους ζούγκλες του Κονγκό και της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής.

Οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών έχουν ανέβει κατά 75%  την τελευταία 5ετία, λόγω της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και της αυξημένης ζήτησης στην Ασία.

Οι κιμπερλίτες δεν είναι η μόνη πηγή πρόσβασης σε διαμάντια. Υπάρχει η προσχωματική εξόρυξη απ' όπου προέρχεται το 10-15% της παγκόσμιας παραγωγής. Εκεί βρίσκονται τα διαμάντια σε κοίτες ποταμών ή ακτές μετά από διάβρωση του κιμπερλίτη από την πάροδο του χρόνου.

Αυτά τα πετράδια είναι ευκολότερο να βρεθούν, αλλά δεν προσφέρουν επαρκείς πληροφορίες για το αν υπάρχει μεγάλο κοίτασμα εκεί κοντά ή αν τα αποθέματα θα κρατήσουν τόσο, ώστε να αξίζει να κάνει κάποιος μεγάλη επένδυση εκεί.
Χ.Ρ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου