Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σε λίγες ώρες ξεκινά η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» της κυπριακής ΑΟΖ


Ζήτημα ωρών είναι να αρχίσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς έχουν γίνει ήδη οι πρώτε δοκιμές και τώρα το γεωτρύπανο αναμένεται να κατέβει στον βυθό.

Σε περίπου 80 μέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση και θα υπάρξουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία χρειάζεται χρόνος να τύχουν επεξεργασίας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το πλοίο- γεωτρύπανο «Saipem 10000» της εταιρείας ΕΝΙ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν από τη στιγμή που σταθεροποιήθηκε το πλοίο στο σημείο της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», του τεμαχίου «9» της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόσθεσε, δε, ότι κατά την επίσκεψη έγινε ενημέρωση από την εταιρεία για τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν μέχρι να αρχίσει η γεώτρηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία» ωστόσο τόνισε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η γεώτρηση «δεν μπορεί να ξέρει κανένας με βεβαιότητα».

Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση για τέσσερις γεωτρήσεις και μετά θα υπάρχει ευελιξία, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να λαμβάνονται αποφάσεις για επόμενες γεωτρήσεις.

Σε ερώτηση, εάν μετά τις πρόσφατες πολιτικές επαφές σε Αίγυπτο και Ιορδανία, η Κύπρος στρέφεται προς μία πολιτική εξαγωγών προς τους κοντινούς γείτονες, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι «είναι μία από τις επιλογές, η οποία έχει και τα πλεονεκτήματά της, έχει και τις προκλήσεις της, αλλά σίγουρα είναι και στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες τις περιφέρειας».


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου