Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί δεν συμφέρει η εισαγωγή αμερικανικού LNG στην Ευρώπη


Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για πιθανές εισαγωγές αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη υπό την μορφή του LNG, καθώς στην αμερικανική αγορά παρατηρείται πολύ μεγάλη άνοδος της παραγωγής, ενώ η Ε.Ε. επιθυμεί διακαώς να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.
Εκ πρώτης όψεως, η όλη ιδέα έχει νόημα, καθώς το αμερικανικό LNG θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα μια νέα πηγή αερίου για την Ευρώπη μετά το Νότιο Διάδρομο και το LNG από χώρες όπως το Κατάρ και η Αλγερία. Ήδη αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν βάλει μπρος σχέδια για κατασκευή σταθμών υγροποίησης στις ακτές του Ατλαντικού και μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται η έναρξη των εξαγωγών διεθνώς.
Το θέμα, όμως, είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν καμία υποχρέωση να εξάγουν το αέριό τους συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Δεδομένου του ότι η παγκόσμια αγορά LNG είναι πολύ ευέλικτη, θα πουλήσουν αέριο εκεί που τους συμφέρει περισσότερο και αυτή τη στιγμή η αγορά αυτή είναι της Ασίας. Οι τιμές του LNG έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα στις ασιατικές αγορές, αλλά και πάλι παραμένουν αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται κοντά στα 14 δολάρια, ενώ στην Ευρώπη η τιμή είναι σήμερα στα 8-9 δολάρια, παρά τους φόβους για διακοπή των ρωσικών εισαγωγών.
Σύμφωνα με στέλεχος της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου με πλούσια εμπειριά στις διεθνείς αγορές, τα σημερινά δεδομένα καθιστούν ασύμφορη την εξαγωγή αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη για τον απλό λόγο ότι… δεν βγαίνουν τα νούμερα. Η (πολύ χαμηλή σήμερα) τιμή του αμερικανικού αερίου είναι περίπου 3,5 δολάρια, ενώ το κόστος υγροποιήσης υπολογίζεται στα 3,5 δολάρια και το κόστος μεταφοράς προς την Ευρώπη στα 2 δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι μια τελική τιμή πώλησης κοντά στα 9-10 δολάρια, η οποία προς το παρόν είναι υψηλότερη σε σχέση με το αέριο που αγοράζει η Ε.Ε. μέσω των αγωγών.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι εξαγγελίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων για προώθηση της εισαγωγής αμερικανικού αερίου είναι κάπως πρώιμες και βασίζονται περισσότερο στην πολιτική βούληση για απεξάρτηση από τη Ρωσία, παρά σε ρεαλιστικά οικονομικά δεδομένα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου