Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Μπουν Πίκενς: Η Τιμή του Brent Δεν Θα Πέσει Ποτέ Κάτω από τα 100 Δολάρια Λόγω του OPEC


Τις προβλέψεις του για την πορεία της τιμής του πετρελαίου διατύπωσε πριν μερικές ημέρες ο γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου, T. Boone Pickens, τονίζοντας ότι το Brent δεν πρόκειται «ποτέ» να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, παρά τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν σήμερα στην αγορά.
Μιλώντας στο Ντάλας, ο Πίκενς υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι η Σαουδική Αραβία και τα μέλη του OPEC χρειάζονται τιμές πάνω από τα 100 δολάρια για να στηρίξουν τα κοινωνικά τους προγράμματα. Κατ΄ επέκταση, εφόσον χρειαστεί, το καρτέλ θα μειώσει την παραγωγή του για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν κατ’ επανάληψη.
«Το πετρέλαιο δεν είναι μια ελεύθερη αγορά. Ο OPEC θέτει την τιμή του πετρελαίου. Μπορούν να το κάνουν επειδή παράγουν 30 εκατ. βαρέλια από τα 90 εκατ. βαρέλια της παγκόσμιας παραγωγής», υπογράμμισε σχετικά.
Αναφορικά με το αμερικανικό WTI, ο Πίκενς δήλωσε ότι «το WTI θα κάνει το ίδιο που έκανε το φυσικό αέριο, δηλαδή όταν υπήρξε υπερπροσφορά στην αγορά, οι τιμές μειώθηκαν. Αν η εγχώρια τιμή υποχωρήσει στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, τότε θα κλείσουν πετρελαιοπηγές».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αντίδραση του Πίκενς σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχασε κάποια χρήματα λόγω της πτώσης των τιμών στο πετρέλαιο και δήλωσε σε ένα βαθμό έκπληκτος που η αγορά δεν αντέδρασε στις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Φαίνεται πως ο κόσμος έχει αποδεχτεί τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Μετά από λίγο, οι επενδυτές λένε ‘οκ, έτσι θα είναι στο εξής τα πράγματα’»

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου