Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

«Το 66% του αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία»

«Το 66% του αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία»
Σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, με έτοιμα κεφάλαια και ποσότητες γκαζιού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής ή περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ζητάει από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στόχος του μηχανισμού είναι να συνδέει τυχόν ελλείψεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που θα αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χώρες που δεν πλήττονται από την κρίση και διαθέτουν απόθεμα αερίου. Παράλληλα, η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ενός κοινοτικού ταμείου που θα αποζημιώνει τα κράτη-μέλη τα οποία θα παραχωρούν το πλεόνασμά τους, που σε υπό διαφορετικές συνθήκες θα πωλούσαν σε πολύ καλύτερες τιμές στις αγορές τις Ασίας.

Παράλληλα, ο Γιάννης Μανιάτης εξήγησε πως «το 66% του αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία, με 17% να προέρχεται από την Τουρκία και ακόμα 17% από την Αλγερία». Επιπλέον, σημείωσε πως σε άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ο βαθμός εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, που περνά από τους ουκρανικούς αγωγούς, ανέρχεται στο 100%.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου