Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Επένδυση 15 δισεκ. δολαρίων των Ινδών στο Αυστραλιανό κάρβουνο και 4000 νέες θέσεις εργασίας. Και η Ελλάδα, κύριε;


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας πρώτα πέταξε, πριν λίγες μέρες, στα σκουπίδια το φόρο άνθρακα και προχθές ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το μεγαλύτερο νέο σύμπλεγμα ορυχείων κάρβουνου της χώρας, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Πρόκειται για το Carmichael Project, που περιλαμβάνει έξι επιφανειακά και έως πέντε υπόγεια ορυχεία στη λεκάνη Galilee του κεντρικού Queensland, με σκοπό την ετήσια παραγωγή περίπου 60 εκατ. τόνων κάρβουνου. Το έργο συνδυάζεται με κατασκευή 189χλμ. σιδηροδρομικής γραμμής για σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο και μεταφορά μέχρι το Abbot Point, περίπου 400χλμ. μακριά, στα κοντινότερα παράλια, με επέκταση της εκεί λιμενικής εγκατάστασης φόρτωσης. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (16,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας), θα γίνει από την ινδική εταιρεία Adani, θα δημιουργήσει τουλάχιστον 4000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία και σκοπεύει να δώσει ηλεκτρισμό σε περίπου 100 εκατομμύρια Ινδούς, που μέχρι σήμερα βιώνουν το πρότυπο ηλεκτροδότησης του Ταμήλου, με τα λυχνάρια και τις γκαζόλαμπες.

Το έργο είχε προωθήσει το 2012 η προηγούμενη κυβέρνηση, της Γκίλλαρντ με τους Πράσινους, και συνάντησε μεγάλη αντίδραση από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, επειδή στα ανοιχτά του Abbot Point βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλιογενής Ύφαλος και η επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων προβλέπει τη μετακίνηση με βυθοκόρους 3 εκατ. κυβ. μέτρων υλικών. Τώρα τον Ύφαλο θέλουν να προστατεύσουν, την ηλεκτροδότηση της Ινδίας θέλουν να μπλοκάρουν, θα ...
σας γελάσω. Όταν βγαίνουν μπροστά οι οικολογικές ανησυχίες, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τα συμφέροντα στο διεθνές εμπόριο, ο ΟΗΕ δεν έχει και την καλύτερη "έξωθεν μαρτυρία".

Τον Ιούνιο 2013 πάνω από 150 ωκεανολόγοι από 33 ινστιτούτα είχαν επισημάνει τους κινδύνους από το έργο για τον Ύφαλο, ο οποίος έχει χάσει μεγάλο μέρος των κοραλλιών του κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Τον περασμένο Μάιο το έργο είχε λάβει την έγκριση της Περιφερειακής κυβέρνησης του Κουήνσλαντ και η Ουνέσκο έσπευσε τον Ιούνιο, στην 38η Σύνοδο στο Κατάρ, να ανακοινώσει ότι θα θέσει το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα απειλούμενα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, εκτός αν ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας, δίνοντας στην Αυστραλιανή κυβέρνηση περιθώριο χρόνου μέχρι την επόμενη, 39η, Σύνοδο του 2015. Οπότε θα πρέπει τώρα να εξετάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους που ενέκρινε η κυβέρνηση του Άμποτ και να τεκμηριώσουν τις όποιες αντιρρήσεις.

Κάθε νέο έργο στο κάρβουνο επηρεάζει αναπόφευκτα κάποια άλλα στη διεθνή αγορά, αφού επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση. Η ουσιαστική κινητήρια δύναμη όμως της αγοράς του κάρβουνου είναι η αύξηση του πληθυσμού στην Ασία και η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια. Ζήτηση που μόνο το κάρβουνο μπορεί να καλύψει με φθηνό κι αξιόπιστο τρόπο, δίνοντας ταυτόχρονα δουλειές. Οι Αυστραλοί το ξέρουν καλά και θα προχωρήσουν το έργο. Καθόσον αυτοί που κόπτονται για τον Ύφαλο είναι οι ίδιοι που δεν δίστασαν να ποντίσουν εκεί τις βόμβες των αεροσκαφών τους, όταν έμειναν από καύσιμα (sic), κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τους Αυστραλούς.

Και θα μείνει η ποδηγετούμενη απ' τους Γερμανούς Ευρώπη να προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές CO2, αγοράζοντας απ' τους Γερμανούς ανεμογεννήτριες και Φ/Β, την ίδια ώρα που η Γερμανία θα καίει λιγνίτη και λιθάνθρακα και θα αυξάνει τις εκπομπές CO2!

Και θα μείνει η Ελλάδα με το Μανιάτη, να εντάσσει τον Ιούνιο στα έργα fast track το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Καστράκι Αχελώου, έργο που είχε απενταχθεί μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, επειδή "οι επενδυτές δεν πλήρωσαν τη διαχειριστική αμοιβή προς την αδειοδοτική αρχή, όπως προβλέπει ο νόμος", από τον Ιούνιο 2012, που είχε ενταχθεί και πάλι, επί υπηρεσιακής(!) μάλιστα κυβέρνησης; Βάλε-βγάλε έργα στο fast track, να περνάνε τα χρόνια κι έργα-δωράκια να μη γίνονται, αλλά μόνο να "πουλάνε μούρη" στα κανάλια;

Δυστυχώς ναι, εκτός κι αν διώξουμε το σάπιο πολιτικό σύστημα και χτίσουμε μια Νέα Ελλάδα, με Νέο Σύνταγμα, από το λαό για το λαό.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου