Μία ακόμα δύσκολη αξιολόγηση από την τρόικα ξεκινά την Τετάρτη, με τη Nomura να προειδοποιεί για μία χρονοβόρα διαδικασία που θα ανατρέψει το σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος.
Πρόκειται για μία κρίσιμη αξιολόγηση, όχι μόνο γιατί θα περιλαμβάνει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και γιατί θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για τη χρηματοδότησή του.
Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι τόσο πολύπλοκα και το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα όλο και πιο ευαίσθητο (εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας), ώστε ο σχεδιασμός που μιλά για δύο αξιολογήσεις έως τα τέλη του έτους αναμένεται να ανατραπεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura, δεν θα υπάρξει χρόνος για άλλη αξιολόγηση φέτος, πέραν αυτής που ξεκινά μεθαύριο.
Έτσι, η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς ομολόγου, της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας (πρόσφατο τηλεγράφημα του Bloomberg τοποθετούσε την έκδοση στα μέσα της εβδομάδας), αποτελεί κάτι παραπάνω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, τονίζει ο οίκος. Συγκεκριμένα, βλέπει και μία προσπάθεια να υπάρξει κάποια εξασφάλιση, απέναντι στο ενδεχόμενο εμπλοκής με την τρόικα.
Σύμφωνα με τη Nomura, τα ζητήματα που θα προκαλέσουν τις μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, σε αυτή την αξιολόγηση, είναι τα εξής:
1) Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Η τρόικα έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) και σκοπεύει να το επανεκτιμήσει κατά την επόμενη αξιολόγηση. Η Αθήνα το εκτιμά στα 900 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ. Όμως, οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ομάδες δημοσίων υπαλλήλων στο ζήτημα της μείωσης των μισθών τους, πρέπει να συνυπολογιστούν. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος των αποφάσεων αυτών έως και στα 500 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο οίκος.
2) Οι μισθοί στο Δημόσιο. Το μνημόνιο υπαγορεύει την περαιτέρω εκλογίκευση της δομής των μισθών στο Δημόσιο, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ψηφιστούν σε νόμο έως τα τέλη του Οκτωβρίου και να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
3) Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Πρόσθετες παρεμβάσεις σε όλο συνταξιοδοτικό σύστημα, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, θα πρέπει να υιοθετηθούν έως τον Οκτώβριο.
4) Απολύσεις/κινητικότητα στο Δημόσιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο έως τα τέλη του έτους, εκ των οποίων έχουν γίνει οι 6.600.
Σε ό,τι αφορά τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, η Nomura σημειώνει ότι η υιοθέτηση του νόμου για τη ΔΕΗ ήταν το πιο αμφιλεγόμενο. Όμως, τελικά, το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ έλαβε μορφή που μοιάζει αποδεκτή τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη ΝΔ, επομένως, αυτό αναμένεται να υπερψηφιστεί την Τετάρτη.
Κ. Σαμ.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου