Στο ναδίρ θα παραμείνουν τα επιτόκια του ευρώ για όλο το 2014, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να έχουν λόγο για να χαμογελούν, ενώ αντίθετα οι καταθέτες θα δουν τις αποδόσεις τους να πιέζονται περαιτέρω.
Της Έφης Καραγεώργου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα παραμείνει στο 0,15%, το ιστορικό χαμηλό για τους επόμενους μήνες, και το 2014 αναμφίβολα θα είναι η χρονιά με τα χαμηλότερα επιτόκια. Μάλιστα υπάρχει ενδεχόμενο το επιτόκιο να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η διατήρηση του ευρωεπιτοκίου στα σημερινά επίπεδα σημαίνει ότι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, δεν θα έχουν εκπλήξεις τους επόμενους μήνες. Διότι και το επιτόκιο euribor τριμήνου, (το οποίο είναι επιτόκιο αναφοράς για τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν μετά το 2005) διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνά το 0,204%.
Την ίδια ώρα, υποχωρούν και τα επιτόκια στα καταναλωτικά όπως και στα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ καλύτερη τιμολόγηση θα έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να δανειστούν.
Αντίθετα οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν στην κυριολεξία «βουλιάξει» και πλέον πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ονομαστικά επιτόκια άνω του 2,25%.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την τελευταία διετία το επιτόκιο του ευρώ, έχει μειωθεί κατά 0,85 της μονάδας και χιλιάδες δανειολήπτες, πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερες δόσεις για τα δάνεια τους (όσα είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ)
Όμως εκτός από τους δανειολήπτες, «ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων παίρνουν και οι τράπεζες που πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η μείωση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Οι χαμένοι από τις μειώσεις είναι οι καταθέτες που βλέπουν τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για τα χρήματά τους να μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, με δυσκολία θα βρει κανείς ονομαστικά επιτόκια άνω του 1,5% με 2% ενώ ακόμα και για μεγαλύτερα ποσά το ονομαστικό επιτόκιο δύσκολα θα ξεπεράσει το 2,5%. Μάλιστα, οι τραπεζίτες ξεκαθαρίζουν και στους πελάτες τους ότι το «φθηνό χρήμα» ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον όσο διατηρείται η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δείχνουν εύθραυστη ανάπτυξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με χαμηλά επιτόκια.
ΠΗΓΗ:fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου