Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Σε Στενό Κλοιό Συμφερόντων οι Έρευνες Υδρογονανθράκων


Η απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού ΝΔ- ΠΑΣΟΚ να προκηρύξει κλειστό διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τον όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του 2ου Διεθνή Γύρου Παραχωρήσεων , (ο πρώτος οργανώθηκε από την ΔΕΠ-ΕΚΥ με αρκετή επιτυχία το 1997 που αμέσως μετά ακολούθησε η κατάργηση του φορέα από την κυβέρνηση Κ. Σημίτη), γνωστού με τη βαρύγδουπη ονομασία “ Greece Mega Project” , ουσιαστικά σημαίνει την αυτοκατάργηση του κρατικού φορέα που συστάθηκε πριν τρία χρόνια με τον Ν.2001/2011, ειδικά για να αναλάβει τον ρόλο οργάνωσης, επίβλεψης και συντονισμού των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας. 
Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες για την ενεργοποίηση της δημόσιας Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), που δημιουργήθηκε το 2011 προκειμένου να διαχειρίζεται αποκλειστικά τα δικαιώματα του Δημοσίου, να καταρτίζει τις συμβάσεις παραχώρησης και να «τρέχει» τις διαγωνιστικές διαδικασίες, η κυβέρνηση όχι μόνο εξακολουθεί να κρατά τον συγκεκριμένο φορέα ανενεργό αλλά σπεύδει να αναθέσει την δουλειά «πακέτο» σε ιδιωτική εταιρία, η οποία διατάσσεται να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, με βάση ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές που προέβλεπε ο Ν. 2001/2011 για την σύσταση ΕΔΕΥ.
Εύλογα διερωτώνται διακεκριμένα στελέχη του τομέα του upstream εντός και εκτός Ελλάδας εάν πρόκειται περί μιας ακόμη μεγαλειώδους κομπίνας μιας παραπαίουσας κυβέρνησης λίγο καιρό πριν την πτώση της ή οι Α.Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος ανακάλυψαν αίφνης την κολυμπήθρα του Σιλοάμ, προσχωρώντας απόλυτα στο δόγμα της φιλελεύθερης οικονομίας, αρχής γενομένης με την παραχώρηση ολοκληρωτικά του τομέα υδρογονανθράκων στις δημιουργικές δυνάμεις της αγοράς; Εάν ισχύει το πρώτο, που όλοι μας απευχόμεθα, θα είναι το αποτέλεσμα μιας ολέθριας διαπλοκής και οι υπεύθυνοι θα κληθούν σύντομα να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. Αλλά και στην περίπτωση της δεύτερης εκδοχής και πάλι οι εμπλεκόμενοι αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν στον Κορυδαλλό κατηγορούμενοι για απιστία κατά του Δημοσίου, παρά τα δήθεν ευεργετικά οφέλη της ιδιωτικής ανάθεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει εξάλλου να αναμένουμε και την ιδιωτικοποίηση του αμαρτωλού ΤΑIΠΕΔ οπότε και λογικά θα σημειωθεί επιτέλους πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση των διάφορων κρατικών ή ημι-κρατικών ενεργειακών φορέων (όπως των ΔΕΗ, ΔΕΣΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΚΙΤΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ.).
Όμως με το να παραχωρεί το ΥΠΕΚΑ ολοκληρωτικά το έργο της ΕΔΕΥ σε ιδιωτική εταιρία προκειμένου να διασώσει τον διεθνή διαγωνισμό παραχωρήσεων για την έρευνα και αξιοποίηση των εν δυνάμει κοιτασμάτων του Ιονίου και νότια της Κρήτης, δείχνει να έχει αποτύχει πλήρως στον στρατηγικό του σχεδιασμό και στα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα που μόνο του ανακοινώνει- χωρίς ουδεμία διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς-, και μόνο του καταργεί! Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει μέσα από την στήλη, η σχεδίαση και οργάνωση ενός διεθνή διαγωνισμού αυτής της τεράστιας κλίμακος- καθ’ ότι θα δοθούν προς παραχώρηση ταυτόχρονα είκοσι blocks (θαλάσσια οικόπεδα) που καλύπτουν όλο το Ιόνιο από βορρά έως νότο και όλη την νότιο Κρήτη, απαιτεί την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου και εξειδικευμένου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την προσεκτική ετοιμασία των φακέλων με τα γεωλογικά και σεισμικά δεδομένα που θα κληθούν να αγοράσουν οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Εδώ και καιρό επισημαίνουμε ότι ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να τρέξει εντός του 2014 αφού απαιτείται μια περίοδος τουλάχιστον 9-12 μηνών για την σωστή προετοιμασία του, όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες χώρες.
Το ΥΠΕΚΑ προφανώς αυτοπαγιδευμένο με τα υπερφιλόδοξα χρονοδιαγράμματα του αλλά και δέσμιο μιας ετεροβαρούς σύμβασης με την Νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services ( PGS) προσπαθεί τώρα στο παρά πέντε να διεκπεραιώσει ένα ιδιαίτερο σοβαρό εγχείρημα, που είναι ένας διεθνής διαγωνισμός, όπως- όπως. Δικαιολογεί δε τις διάφορες αποφάσεις του με σειρά έωλων επιχειρημάτων του τύπου ότι «δεν προλαβαίνουμε» και ότι «έχει ήδη σταλεί η προκήρυξη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» για δημοσίευση και άλλα παρόμοια. Όλα αυτά καταδεικνύουν την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία το ΥΠΕΚΑ και η κυβέρνηση γενικότερα αντιμετώπιζαν το ιδιαίτερα σοβαρό και πολύ ευαίσθητο θέμα όπως αυτό των ερευνών υδρογονανθράκων το οποίο, αν κρίνουμε από το road show που οργάνωσε το ΥΠΕΚΑ μετά φανών και λαμπάδων στο Λονδίνο πρόσφατα (1/7) και άλλα παρόμοια στο Houston παλαιότερα, έχει αξιολογήσει το όλο θέμα των υδρογονανθράκων ως κατ’ εξοχήν βήμα άσκησης δημόσιων σχέσεων και προβολής του κυβερνητικού έργου. Αλλά για ποιο έργο ομιλούμε; Προφανώς την ολοκλήρωση των σεισμικών καταγραφών που ανέλαβε η PGS και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των τριών παραχωρήσεων στην Δυτική Ελλάδα, όπου χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια, οι οποίες και υπεγράφησαν μεν (15/5), αλλά ακόμη δεν έχουν κυρωθεί από τη Βουλή.
Την «Μαγική Εικόνα» της Ελλάδας ως πόλου προσέλκυσης τεραστίων επενδύσεων στο upstream έρχεται να συμπληρώσει η πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΚΑ το οποίο εδώ και καιρό προωθεί τις επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων αποκλειστικά και μόνο μέσα από μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων. Επειδή η πολιτική ηγεσία του εν λόγω υπουργείου έχει αντιληφθεί ότι το θέμα έρευνας πετρελαίου πουλάει, και πολύ μάλιστα, στα εγχώρια και διεθνή media δεν φείδεται δηλώσεων που σκοπό έχουν να προβάλλουν το επιτελούμενο έργο και κυρίως να τονίζουν τις τρομερές προοπτικές της χώρας.
Όμως, η λογική σειρά των πραγμάτων θα ήτο η κυβέρνηση πρώτα να στελεχώσει την ΕΔΕΥ, ακολούθως να βαλθεί να μελετήσει, να επιμεληθεί και να οργανώσει τον τομέα των ερευνών, να προωθήσει και να υποστηρίξει τις έρευνες μέσω των τριών παραχωρήσεων που ήδη έχει υπογράψει και στη συνέχεια να χαράξει μία μακρόπνοη στρατηγική, έχοντας την ευθύνη, τον έλεγχο και συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και όχι με αναθέσεις δεξιά και αριστερά, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιδείξει έργο. Η αποσπασματική μέχρι τώρα αντιμετώπιση, η προχειρότητα και η κατά καιρούς δυσεξήγητη βιασύνη της κυβέρνησης είναι ανησυχητικά δείγματα μιας γενικότερης αποδιοργάνωσης και προδιαθέτουν μάλλον αρνητικά μεγάλες ξένες εταιρείες που θα κληθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων. 
Το εάν τελικά θα έχει ή όχι επιτυχία ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων θα αποδειχθεί μόνο μέσα από την προσέλκυση και συμμετοχή σε αυτόν γνωστών διεθνών εταιρειών. Προς το παρόν, αυτές κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας να παραλάβουν και να μελετήσουν τα τεύχη δημοπράτησης και να πληροφορηθούν για το τελικό χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Από τις μέχρι τώρα επαφές του Ε nergia. gr σε Λονδίνο, Παρίσι και Κύπρο επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα ενώ οι πολυεθνικές έχουν σαφείς εντολές από τις διοικήσεις τους να περιορίσουν την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του upstream στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου