Στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως εμπεδώνεται πλέον η αντίληψη ότι ορισμένες εταιρείες του δημοσίου, όπως τα λεγόμενα νερά, απλά "δεν γίνεται" να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Και τώρα το ταμείο αποκρατικοποιήσεων προχωρεί σε έναν επανασχεδιασμό προκειμένου να καλύψει το ελάχιστο των στόχων που έχουν τεθεί για το 2014.
Η περίπτωση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, θέμα που είχε αναδειχτεί και από τα «Παραπολιτικά» είναι απολύτως ενδεικτική. Πριν μερικές εβδομάδες το Συμβούλιο της Επικρατείας πρακτικά απαγόρευσε την πώληση αναδεικνύοντας με το σκεπτικό της απόφασής του το γεγονός ότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και πως ο οργανισμός που το διαχειρίζεται πρέπει αντίστοιχα να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Παρά την απόφαση που ήταν οριστική και τελεσίδικη, στο ΤΑΙΠΕΔ συνέχισαν να περιλαμβάνουν τους δυο οργανισμούς υδάτων στους σχεδιασμούς για πώληση, με τους διαγωνισμούς να προχωρούν, ιδιαίτερα καθώς περιλαμβάνονταν και στα αμέσως επόμενα "προαπαιτούμενα". Η υπόθεση λίγο έλλειψε να δημιουργήσει έντονες τριβές, καθώς τέθηκε το ζήτημα να αποφασιστεί εάν στη χώρα οι αποφάσεις της Τρόικα και του ΤΑΙΠΕΔ υπερισχύουν της δικαιοσύνης. Τελικά, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας επικράτησε το αυτονόητο, δηλαδή η δικαιοσύνη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το έκανε και επίσημο δηλώνοντας πως «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ».
ΤΡΟΙΚΑ. Σύμφωνα μάλιστα με καλά ενημερωμένους κύκλους, οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημερώθηκαν για το σκεπτικό της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου και δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις υπό την προϋπόθεση να προχωρήσουν οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις.
Παρ´ όλα αυτά, η υπόθεση των υδάτων αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις προχειρότητες και τον πλημμελή σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ σε πολλά από τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό καθώς οι συνταγματικές παράμετροι της ιδιωτικοποίησης ήταν εξ αρχής γνωστές στους αρμόδιους. Έτσι τώρα, πέραν της υποχώρησης στο συγκεκριμένο μέτωπο στο ΤΑΙΠΕΔ θα χρειαστεί να διαχειριστούν και την επιστροφή των μετοχών των δυο οργανισμών από το Ταμείο στο δημόσιο, όπως έκρινε το ανώτατο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 61,33% της ΕΥΔΑΠ και το 74,017% της ΕΥΑΘ με βάση κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι και ενώ εκκρεμούσε η προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης των οργανισμών.
Η υποχώρηση στα νερά οδήγησε σε διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις με ταχύτερο ρυθμό. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και διαρρέουν πως το ΤΑΙΠΕΔ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κλίμα της περιόδου αξιώνοντας καλύτερες τιμές από τους δυνητικούς επενδυτές. Ωστόσο αυτά που μπορεί να γίνουν δεν είναι και πολλά.
ΤΡΕΝΑ. Το βάρος για το αμέσως επόμενο διάστημα θα πέσει στην υποβολή των τελικών και δεσμευτικών προτάσεων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη ROSCO (την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ) και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια. Ενδιαφέρον για τη ROSCO έχουν εκδηλώσει η γαλλική Alstom σε κοινοπραξία με την Demco του Κοπελούζου, η γερμανική Siemens και η ρωσική RZD (με τη ΓΕΚ-Τέρνα) που ενδιαφέρεται επίσης και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για τον ΟΛΘ, σε μια πρόταση που προσκρούει σε κοινοτικές διατάξεις και μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Ακόμη και εάν οι διαγωνισμοί προχωρήσουν κανονικά, όμως, το δημόσιο δεν υπολογίζει σε κάτι περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ για τα τρένα, ενώ η εισπρακτική απώλεια από τις δύο εταιρείες υδάτων είναι μεγαλύτερες των 300 εκατ...
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες από το διαγωνισμό των αεροδρομίων της περιφέρειας δίνουν μια αρκετά... θολή εικόνα (ως προς το τι θα προσφέρουν οι μνηστήρες) κατεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών.
Ο ΔΑΑ. Έτσι στην κυβέρνηση επιστρατεύουν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν στο πρόγραμμα του 2014. Αν και προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί εάν η αποκρατικοποίηση θα γίνει με διαγωνισμό για την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου και του management, ή με δημόσια προσφορά μέσω του χρηματιστηρίου, οι μηχανές παίρνουν μπροστά για ένα project που μπορεί να φέρει περισσότερο από 1 δισ. Τον πρώτο λόγο στην αποκρατικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος» θα έχει η καναδική PSP Investments που πέρυσι απόκτησε το 27% που είχε η Hochtief και διατηρεί τα δικαιώματά της στην ανάδειξη της διοίκησης.
Παρά την αισιοδοξία για τον ΔΑΑ, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ανησυχίες για το λεγόμενο πακέτο της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ. και ΔΕΗ). ´Ενας νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ απέχει αρκετά από την προκήρυξη, ενώ εάν δεν ολοκληρωθεί, δεν μπορούν να προχωρήσουν τα ΕΛ.ΠΕ. Σε αυτά θα πρέπει τώρα να προστεθούν και οι δυνητικές επιπτώσεις από την εξέλιξη με το ΣτΕ στα νερά...
ΑΚΙΝΗΤΑ. Αναγκαστικά το βάρος πέφτει στον τομέα των ακινήτων. Άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να υποβάλει στην Τρόικα έκθεση με τα εναλλακτικά σενάρια για τον πρώτο γύρο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων (από τις πωλήσεις ακινήτων) που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και στα σκαριά υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία επενδυτικής εταιρείας ακινήτων. Πάντως η Τρόικα «συνιστά» η τιτλοποίηση να απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές ακινήτων κάτι που αναμένεται να ανοίξει αρκετά το παιχνίδι. Προϋπόθεση βέβαια θα είναι να εφαρμοστούν και τα «προαπαιτούμενα» της Τρόικα ώστε ο έλεγχος και διαχείριση των ακινήτων να περάσει στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η νέα φάση ηλεκτρονικών δημοπρασιών του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ακινήτων που περιλαμβάνουν ένα διατηρητέο κλασσικό κτίριο στο πάρκο Τίβολι της Λιουμπλιάνα, τη λεγόμενη αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη και το νεοκλασικό στην Πάτρα.
ΠΗΓΗ:fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου