Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Θέλεις δάνειο; Πέρνα πρώτα από το ΣΔΟΕ

Picture 0 for Θέλεις δάνειο; Πέρνα πρώτα από το ΣΔΟΕ
Επί της ουσίας η έννοια του τραπεζικού απορρήτου έχει καταργηθεί, καθώς πέντε διαφορετικές αρχές (ΣΔΟΕ, Γενική Γραμματεία Εσόδων, Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ.λπ.) αντλούν ταυτόχρονα στοιχεία για τις κινήσεις ιδιωτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. 

Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση τήρησης αρχείων με τις κινήσεις όλων των λογαριασμών τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Εφορία σήμερα είναι online με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσον αφορά στις καταθέσεις. Ωστόσο δεν έχει πρόσβαση στις παλιότερες κινήσεις των λογαριασμών, κάτι το οποίο θα συμβεί στο επόμενο στάδιο της online πρόσβασης στα τραπεζικά αρχεία, ενώ θα ακολουθήσει πρόσβαση και στα στοιχεία των δανείων. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο εκκρεμούν σήμερα στα τραπεζικά καταστήματα τα αιτήματα των φορολογικών αρχών να δοθούν στοιχεία κίνησης λογαριασμών για 7.000 καταθέτες. 


Διεκπεραιώνονται καθημερινά χιλιάδες αιτήματα στις τράπεζες 


Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν αποστείλει στις Αρχές (ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία κ.λπ.) στοιχεία για περίπου 2.500 καταθέτες και βαθμιαία διεκπεραιώνονται και τα υπόλοιπα, ενώ καθημερινά οι ίδιες γίνονται αποδέκτες και νέων αιτημάτων. Από την κίνηση των λογαριασμών από το 2004 έως σήμερα, η Εφορία συγκρίνει τις δηλώσεις εισοδήματος και τυχόν μεγάλες κινήσεις. Αν διαπιστώσει ότι έγιναν κινήσεις κεφαλαίων που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις εισοδήματος, τότε καλεί τους κατόχους να εξηγήσουν, για παράδειγμα, πώς ενώ δήλωσαν ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, κατέθεσαν πολλαπλάσια χρήματα. Καθώς η έρευνα επεκτείνεται σε χρονικές περιόδους όπου τα όσα συμβαίνουν σήμερα φαίνονταν απίθανα -από το 2004 έως το 2008-, οι Αρχές εντοπίζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε γιατρούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι μεγάλος αριθμός των υπό έρευνα προσώπων μπήκε στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μετά από καταγγελίες που έγιναν σε βάρος τους. Γενικότερα, όμως, οι τράπεζες πλέον λειτουργούν ατύπως και ως παραρτήματα των φορολογικών αρχών λόγω των υποχρεώσεων που τους ανατέθηκαν. 

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις ανθρώπων με οικονομική επιφάνεια που παίρνουν δάνεια με ενέχυρο καταθέσεις, ακίνητα ή κινητές αξίες, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν σχετικά το ΣΔΟΕ. Η ενημέρωση γίνεται για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ο πελάτης της τράπεζας να δανείζεται για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες». Αυτό σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ θα ξεσκονίσει τις συναλλαγές της τελευταίας δεκαετίας του υποψήφιου δανειολήπτη, με αποτέλεσμα ακόμη και αυτοί που μπορούν να πάρουν δάνειο να το αποφεύγουν για να μην μπλέξουν σε φορολογικό έλεγχο. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι όλα αυτά λειτουργούν αντιαναπτυξιακά, καθώς από τη φορολογική ασυδοσία έχουμε οδηγηθεί σε ένα πλέγμα ασφυκτικών και ενίοτε υπερβολικών ελέγχων, οι οποίοι είναι άγνωστο πόσο βοηθούν την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά σίγουρα κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς όσους μπορούν να κινήσουν την οικονομία.


200 reports τον μήνα

Οι τράπεζες υποχρεώνονται να αφιερώνουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό του προσωπικού τους στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στην παροχή των στοιχείων που ζητούν οι φορολογικές αρχές, αλλά και για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να αποστέλλει σε μηνιαία βάση περίπου 200 αναφορές διαφόρων στοιχείων στην Τραπέζα της Ελλάδος. Τα reports που υποβάλλουν στην εποπτική αρχή οι τράπεζες αφορούν συνολικά στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη των δανείων, στη λειτουργία των θυγατρικών στο εξωτερικό κ.ο.κ. 

Μεγάλη επιβάρυνση στα επιτόκια

Οι υποχρεώσεις αυτές δημιουργούν έναν γραφειοκρατικό δαίδαλο που επιβαρύνει τις δαπάνες των τραπεζών, ειδικά σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν νέες εργασίες και έσοδα. Η γραφειοκρατία των τραπεζών επιβαρύνεται και από την εφαρμογή του FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), του νόμου των ΗΠΑ που υποχρεώνει να φορολογούνται στις ΗΠΑ όσοι Αμερικανοί υπήκοοι ή κάτοχοι πράσινης κάρτας έχουν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες. Αν διαιρέσουμε τα έξοδα των τραπεζών προς το ύψος των δανείων, τότε προκύπτει ένα κόστος περίπου 2,5%. Μαζί με το κόστος χρηματοδότησης και τις επισφάλειες, τα επιτόκια των δανείων υποχρεωτικά ξεκινούν από μια υψηλή βάση.

Για τις τράπεζες, όμως, ξεκινά μια νέα εποχή, καθώς στις 30 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στη συνέχεια, από 1η Νοεμβρίου, η εποπτεία των τραπεζών θα ασκείται απευθείας από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 200 reports τον μήνα που υποβάλλονται σήμερα στην ΤτΕ, από 1/11/2014 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ΕΚΤ, η οποία, στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας, θα τα εξετάζει ανά εβδομάδα και θα στέλνει, όποτε το αποφασίζει, κλιμάκια ελεγκτών από τη Φρανκφούρτη για να τα επαληθεύουν. Οι ελληνικές τράπεζες -όπως άλλωστε και όλες οι άλλες στην Ευρωζώνη- δεν έχουν εμπειρία στην ανάθεση της εποπτείας από τις κεντρικές τράπεζες στην ΕΚΤ. Η μεταβολή αυτή οδηγεί υποχρεωτικά σε πιο εκτεταμένη ενημέρωση των εποπτικών αρχών, αλλά και σε υποχρέωση των τραπεζών να αντιμετωπίζουν με ενιαίο τρόπο και κοινά κριτήρια όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες ουσιαστικά θα χάσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τον κάθε δανειολήπτη και θα πρέπει να αναπτύξουν μεθοδολογίες, πρακτικές τεκμηρίωσης και κριτήρια που θα εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των δανειοληπτών.

protothema.gr

ΠΗΓΗ:forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου