Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS, έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα για τις προοπτικές ανακάλυψης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και αερίου) στο Ιόνιο, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από το επιφυλακτικό ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών, όσο και από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις επιφανών ειδικών του κλάδου. Κάτι αντίστοιχο, όμως, δεν φαίνεται να συμβαίνει με την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, η οποία παραμένει terra incognita.
Όσον αφορά την όλη προσπάθεια, αν και οι ξένες πετρελαϊκές δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και για τις προοπτικές της περιοχής, εντούτοις δεν έχουν πωληθεί σε πολλές από αυτές τα σεισμικά δεδομένα που συγκέντρωσε η PGS, γεγονός που οδηγεί το ΥΠΕΚΑ σε επίσπευση του αδειοδοτικού γύρου, ο οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο β' εξάμηνο του 2014, με βάση τις επίσημες εξαγγελίες. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις και να διατηρηθεί ένα momentum το οποίο θα έχει θετικά αποτελέσματα για την εικόνα της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, ο συγκεκριμένος γύρος θα αφορά συγκεκριμένα την περιοχή του Ιονίου και στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στις εταιρείες για αγορά των πακέτων δεδομένων, ώστε στη συνέχεια να γίνει μια πιο λεπτομερής προσπάθεια και στην περίπτωση της Κρήτης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν στην Κρήτη έγιναν με πολύ πιο αραιές γραμμές (40 επί 40 χιλιόμετρα) από ότι στην περίπτωση του Ιονίου, κάτι που φαίνεται άλλωστε στους χάρτες που δημοσίευσε παλαιότερα το ΥΠΕΚΑ. Αν μη τι άλλο, η έμφαση δίνεται σε πρώτη φάση στο Ιόνιο, καθώς εκεί υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ είναι επιβεβαιωμένο πως υπάρχουν πετρελαϊκά συστήματα και μια γεωλογία αντίστοιχη με αυτή της Αλβανίας και της Ιταλίας, όπου και έχουν εντοπιστεί αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου.
Στην περίπτωση της Κρήτης, οι πρώτες έρευνες που πραγματοποίησε η PGS θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μάλλον ως «ορεκτικό», ώστε να ανοίξει σιγά-σιγά η όρεξη των πετρελαϊκών και να υπάρξουν αποτελέσματα σε μεταγενέστερο στάδιο. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να παρουσιάσει στις αρχές Ιουλίου τις παραπάνω έρευνες και να τις διαφημίσει στο εξωτερικό, προκειμένου να υπάρξει πιθανώς ενδιαφέρον στον επερχόμενο γύρο αδειοδοτήσεων.
Η στάση που θα κρατήσουν οι πετρελαϊκές θα κρίνει και την εξέλιξη της όλης διαδικασίας στο μέλλον. Πάντως η εικόνα που διαγράφεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η Κρήτη θα πρέπει να περιμένει και ότι πρώτα θα δοθούν τα οικόπεδα στο Ιόνιο.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί του χώρου τονίζουν ότι η έλλειψη στοιχείων δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν μπορεί να υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα στην Κρήτη. Απλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να μην συγχέεται η Κρήτη με τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και στο Ισραήλ, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική γεωλογικά περιοχή, το υπέδαφος της οποίας διαμόρφωσαν άλλου είδους τεκτονικές διαδικασίες. Κατ’ επέκταση, η επιτυχία των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προδιαγράφει απαραίτητα αντίστοιχη επιτυχία και στην περίπτωση της Κρήτης
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου